Belföld

Még a DK-szavazók szűk többsége is a kormányváltás akadályának tartja Gyurcsány Ferencet

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 14:07

Az összes válaszadó 80 százaléka szerint „Gyurcsány Ferenc meghatározó részvétele inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét”.

Stabilizálta, egy százalékkal pedig még növelte is a támogatottságát a Demokratikus Koalíció-MSZP-Párbeszéd által alkotott szövetség – derült ki a Medián választások után egy hónappal (július 4-e és 10-e közötti adatfelvételen alapuló), a HVG megbízásából készült felméréséből.

Az ellenzéki közösségen belül a baloldal gyenge EP-választási szereplését követően a talán legforróbb téma a DK elnökének megítélése. Ezt a témát a Medián sem kerülte meg, és a júliusi felmérésben szó szerint megismételte egy már korábban, 2017-ben és 2021-ben is feltett, Gyurcsány minősítését kiegyensúlyozottan kezelő kérdését.

A válaszokból az derült ki, hogy Gyurcsány szerepét most még a korábbiaknál is jóval többen tartják kontraproduktívnak egy esetleges kormányváltás esélye szempontjából.

Az ellenzéki – egy következő választás után kormányváltást óhajtó – válaszadóknak 9 százaléka gondolja úgy, hogy „a kormányváltáshoz feltétlenül szükség van Gyurcsány Ferenc részvételére” (hét éve is csak bő egyharmada, három éve jó egynegyede gondolta így). 

80 százalék szerint pedig „Gyurcsány Ferenc meghatározó részvétele inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét”. Azt gondolnánk, hogy a DK támogatói egy emberként felzárkóznak a pártelnök mögé, de a legmeglepőbb eredmény éppen az, hogy még a párt mellett kitartó szavazók körében is enyhe többségben vannak, akik szerint a volt miniszterelnök inkább akadályt jelent. 

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Belföld#gyurcsány ferenc#demokratikus koalíció#Medián#felmérés

Címlapról ajánljuk