Belföld

Wokebusters: woke-ellenes, nemzetközi riadóláncot indít az Alapjogokért Központ

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 17:01

Kísértet járja be Európát, de aggodalomra semmi ok, hiszen itt van Szánthó Miklós és a Wokebusters.

Nemzetközi kommunikációs riadóláncot indít a kormánypárti Alapjogokért Központ a „liberális, kommunista, woke-jelenséggel szemben”, jelentette be kedden az MTI szerint Szánthó Miklós, a szervezet vezetője.

A woke-isták ugyanúgy támadják Istent, hazát és családot Európában, Észak- vagy éppen Dél-Amerikában. Céljuk egy posztkeresztény, posztnemzeti és a biológiai törvényein is túllépő világfalu létrehozása

– mondta Szánthó a Szellemirtókra rímelő nevű kezdeményezést bejelentő eseményen. A tervek szerint a Wokebusters rendezvényeket, konferenciákat, workshopokat fog szervezni, melyet később ifjúsági ösztöndíjak, majd egy őszi, világkörüli Wokebusters turné követ majd, érintve az Egyesült Államokat, Izraelt, Spanyolországot, Olaszországot, Chilét és Argentínát.

A Wokebusters szóvivője az amerikai Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának elnöke lesz, aki a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kezdeményezésük egyfajta ellentámadás a baloldali szervezkedésekkel szemben, melyek „hagyományos értékeink, normáink ellen lépnek fel", példaként az olimpia megnyitóját említve. Wax egyébként nem először jár most Magyarországon, az idén áprilisban tartott CPAC Hungary-n is tartott beszédet. Az amerikai Republikánus Párt jobbszárnyának itthoni rendezvényének szlogenje már előrevetítette a mostani kezdeményezést, hiszen így szólt: „Wokebusters – csapoljuk le a mocsarat”.

A „woke” kifejezés eredete egyébként a 30-as évekre nyúlik vissza, a „stay woke” az afro-amerikai szlengben nagyjából annyit tett, maradj éber, vigyázz magadra – különösen feketeként a fehér Egyesült Államokban. A „woke” kifejezés szélesebb körben a 2014-es fergusoni tüntetések és zavargások után terjedt el, melyek kiváltó oka az volt, hogy a rendőrök lelőttek egy 18 éves, fegyvertelen, büntetlen előéletű fekete fiút, Michael Brownt – a közösségi médiában ekkor jelent meg a #staywoke hashtag. A szó jelentése később kibővült, egyre inkább vonatkozott a nemi és szexuális orientáció szerinti elnyomásra is, míg végül a jobboldal is elkezdte használni azt, természetesen már pejoratív értelemben. 

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert 

#Belföld#Alapjogokért Központ#szánthó miklós#woke#wokebusters#gavin wax

Címlapról ajánljuk