Belföld

Iskolásokat vezényelnek ki a nemzetközi jobboldali találkozóra, a CPAC Hungary-re

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 20:44

Nem lelkesedett minden szülő a felkérésért.

Általános iskolásokat vezényelnek ki a jövő héten zajló CPAC Hungary nemzetközi jobboldali rendezvényre, hogy a gálavacsorán a résztvevőknek énekeljenek – írja a Szabad Európa.

A portál szerint néhány szülő felháborodott azon, hogy a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola hetedikeseiből, illetve nyolcadikosaiból álló Laudate lánykórust léptetik fel a politikai rendezvényen. Az iskola igazgatója, Friedrich Attila azt írta az aggódó szülőknek, hogy a felkérés egy „civil szervezettől”, az Alapjogokért Központtól érkezett, és a rendezvény nemzetközi vendégeinek szeretnének ízelítőt adni a magyar zenei kultúrából.

Az igazgató szerint a fellépés kulturális jellegét az támasztja alá, hogy annak helyszíne az Operaház lesz. A kórus elénekel három darabot, majd a gyerekek távoznak, beszédeket nem hallanak – közölte Friedrich, hozzátéve, hogy a fellépésért honoráriumot kapnak, amiből a gyerekek számára új kórusruhát varratnak.

Az igazgató arra is kitért, hogy a kórusiskola bővítésére vonatkozó beruházást tavaly a gazdasági helyzet miatt törölték, és amikor a fellépésekről dönt, igyekszik szem előtt tartani, hogy az építkezés ügye napirenden maradjon.

Miután a szülők kifogásolták a politikai szerepvállalást, az a döntés született, hogy nem kötelező a részvétel. Az iskola művészeti vezetője, Sapszon Ferenc szerint a megkérdezett 44 szülőből csak ketten nem járultak hozzá, hogy a gyerekük énekeljen, ám az egyik szülő szerint többen nem mertek nemet mondani a fellépésre attól tartva, hogy gyereküket emiatt hátrány érheti az iskolában. Volt azonban olyan szülő is, aki a fellépés miatti tiltakozást minősítette „politikai agitációnak”.

Az iskola fenntartója az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága.

Mint korábban írtuk, a CPAC Hungary-re, ahol a holland Geert Wilders is felszólal, több külföldi újságíró is regisztrált volna, de a szervezők azzal utasították vissza jelentkezésüket, hogy a rendezvény „no-woke zóna”.

Nyitókép (archív): MTI/Illyés Tibor

#Belföld#cpac hungary#Alapjogokért Központ

Címlapról ajánljuk