Belföld

Szauna és konditerem már van, de közpénzből korszerűsíteni kell az Alapjogokért Központ épületét

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2024. január 9. 5:28

Még korszerűbb lesz a Fidesz-barát, közpénzes támogatásokban nem szűkölködő Alapjogokért Központ Budakeszi úti székháza. A Türk Tanács és a Magyar Művészeti Akadémia épülete közötti hatszintes épületet feltehetően adófizetői forrásokból vették, és három éve alakították át, de most újabb közpénztízmilliókat emészt fel.

Nettó 170,7 millió forintos ajánlatával az Exedra Kft. nyerte el a kormányközeli Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. közbeszerzési eljárását, így ők gondoskodhatnak a fideszes think-thank Budakeszi úti épületének gépészeti korszerűsítéséről. Ennek keretében a meglévő kazánokat és hőközpontot elbontják, helyén két új helyiséget alakítanak ki. A meglévő szellőzőgépeket ugyancsak elbontják, helyére egy központi gépet helyeznek el, a fennmaradó helyen raktárt alakítanak ki, de új irodát is létrehoznak.

A korszerűsítés azért is érdekes, mert a Türk Tanács és a Magyar Művészeti Akadémia épülete közötti hatszintes épületet úgy átalakították át 2021-ben – csaknem 300 millió forintból, ugyancsak az Exadra Kft. megbízásával – , hogy a még szaunát is konditermet is létrehoztak, erről akkor az Átlátszó írt. Ezek szerint akkor a gépészeti korszerűsítésekre nem volt igény, pénz vagy idő. 

Az Alapjogokért Központ tavaly nyáron költözött be az exkluzív környezetben lévő székházába, amit az Átlátszó szerint 1,4 milliárd forintért vettek meg, feltételezhetően jórészt közpénzből.

Kérdéseinket elküldtük az Alapjogokért Központnak, válaszukkal bővítjük cikkünket.



Arról az Alapjogokért Központról van szó, amelyik nemrégiben a mesterséges intelligenciával rajzoltatta meg a migránshordák által ostromolt Országházat, de még a magyar zászlót sem sikerült eltalálni. 

Az Alapjogokért Központ (AK) önmeghatározása szerint egy a kormánytól elvileg független „jogi elemző és kutatóintézet”, amely „a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését” tekinti feladatának. Kívülről nézve ez leginkább a Fidesz és a kormány politikájának támogatását, illetve nemzetközi kapcsolatainak építését jelenti.

Az Alapjogokért Központ vezetői és elemzői rendszeres megszólalói a közmédiának, illetve a kormányhoz közel álló médiának, ott mindig a Fideszével azonos álláspontot képviselnek, magyaráznak. A központ a szervezője a CPAC nevű amerikai konzervatív konferencia budapesti verziójának is. Ennek idei eseményéről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


A központ, illetve a mögötte álló cég, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. vezetője Szánthó Miklós, aki egyebek mellett a fideszes médiabirodalmat összefogó Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumának tagja.

alapjogokért központ szekhaz budakeszi út felújitas
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója sajtótájékoztatót tart az amerikai republikánus tábor budapesti konferenciájáról a szervezet fővárosi székhelyén 2022. január 26-án. – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Más személyi összefonódások is fellelhetők az AK körül: a központ stratégiai igazgatója az a Kovács István, aki a kormánypártokat milliárdos Facebook-hirdetésekkel segítő Megafon alapítója. A Megafon teljesen nyíltan képez a Fidesz szekerét toló influenszereket, ők, illetve A kopasz oszt néven működő megafonos tartalomgyártó cége három év alatt hatmilliárd forint támogatást kapott ismeretlen forrásból:


Szeptemberben tíz oktató jelezte távozását a Metropolitan Egyetem Kommunikációtudományi Intézetéből, miután az év elején a kormányközeli Alapjogokért Központtól érkezett dékán elbocsátotta az intézet vezetőjét és másik két oktatóját közvetlenül tanévkezdés előtt. A távozó újságírók azt mondják, nem látták garantáltnak a színvonalas szakmai munkát:


Nyitókép: Google Street View

#Belföld#Alapjogokért Központ#szánthó miklós#ma#közpénz#közbeszerzés#szauna#felújítás#konditerem

Címlapról ajánljuk