Belföld

Kásler Miklós visszaszólt a Tisza Párt képviselőjének, aki az RTL riportja után szólt oda a volt miniszternek

rtl.hurtl.hu

2024. július 27. 14:36

Kásler Miklós korábban az RTL Híradónak beszélt a kórházi klímák ügyéről, szavaival nagy port kavart.

Visszaszólt Kásler Miklós az őt kiosztó Kulja Andrásnak, a Tisza Párt képviselőjének, aki szintén orvosból lett politikus. Kásler korábban az RTL Híradónak azt mondta Tusnádfürdőn a botrányos kórházi klímahelyzetről, hogy „harminc évvel ezelőtt én ötven fokos műtőkben végeztem tíz-tizenkét órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet”.


Kulja erre így reagált: „Professzor Úr, nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem, hogy túléli-e a beteg”. Nyílt levelében még arról is beszélt: amikor Kásler még sebészként dolgozott „az orvosbárói hálapénz rendszer virágkorát élte és mondjuk ki, sajnos voltak olyanok, akiknek többet számított a műtétek száma (és az azokat megelőző vagy követő hálapénz) mint a műtétek sikere. Nem tudom, hogy ön nem ezek közé a gyógyítók közé tartozott-e”.

Kásler pedig most a Facebookon szólt vissza. Azt írta: „Az ön bejegyzése orvosi szempontból megfelelő. Egy szépséghibája van, hogy ön arra válaszol, amit a riportban nem nyilatkoztam, és ebből az el nem hangzott nyilatkozatból olyan feltételezéseket enged meg magának, aminek semmiféle valóságalapja nincs”.

Felidézte, hogy 1981 nyarán több hónapon keresztül 45-50 fokban operáltak, „ilyen körülmények között végeztünk 34 kiterjesztett, és többszáz kisebb műtétet. A betegek mindegyike meggyógyult, és még évekig élt családja körében. Ennek tanúja volt az Országos Onkológiai Intézet akkori 1500 dolgozója, és a betegek hozzátartozói. 1984-ben védtem meg kandidátusomat, százas nagyságrendben, légkondicionálót nélkülöző műtőkben operált betegeim kórtörténetének feldolgozásából 100%-os eredménnyel”.

Állítja: „soha egyetlen egyszer sem mondtam, vagy gondoltam, hogy vissza kellene lépni az időben és módszerekben, bár ön ezt sejteti. Ez is csúsztatás a baloldali sajtóban, és az ön levelében!”

Kulja múltidézésére pedig így reagált: „Kulja úr azt írja, hogy fénykorát élte a '90-es években a hálapénz. Egyetértek önnel. Miniszterelnök úr kérésére három variációban dolgoztam ki az orvosi fizetésemelés mértékét a paraszolvencia megszüntetésének ellentételezésére. A kormány többlépcsős orvosi béremelés mellett döntött. Ez Kulja úr jövedelmét is megtöbbszörözte. Mivel ön azt sejteti, hogy én orvosbáró lettem volna, szeretném nyilatkozatát arról, hogyan viszonyult a paraszolvenciához.”

Ezután utalt arra, hogy Kuljának „orvosként igen rövid a pályafutása, hiszen az egyetem után ma már politikai területen dolgozik, tapasztalata nem igazán lehet a gyógyításban”.

Posztját így zárta: „Szeretném leszögezni, hogy én negyvenöt éves orvosi pályám után vállaltam a miniszteri szolgálatot. Mindig, mindenekelőtt a betegek érdeke volt az első. Ma is ugyanezt vallom és képviselem. Az ön csúsztatásaival további teendőm nincs, azokat az ön lelkiismeretére bízom”.

Kulja urat nem ismertem. Most bemutatkozott. Szeretnék azonban önről és programjáról többet megtudni. A kölcsönösség alapján önéletrajzát, cikklistáját és főleg szakmai programját kérdezem számos honfitársammal együtt. Azt, hogy Brüsszelben az egészségügyi bizottság alelnökeként mit kíván tenni hazája egészségügyéért és a honfitárs betegekért?


Nyitókép: RTL

#Belföld#kásler miklós#Kulja András#tisza párt#képviselő#műtő#hőség#nyár#kórház#klíma

Címlapról ajánljuk