Belföld

Kulja András: nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem, hogy túléli-e a beteg

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 20:02

Kulja András reagált Kásler Miklós kijelentésére, hogy lehet-e 50 fokban operálni. Szerinte veszélyezteti a páciens félépülését, ha csak pár fokkal melegebb a műtő a megengedettnél.

Professzor Úr, nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem, hogy túléli-e a beteg – írta Kulja András, a Kásler Miklósnak szánt levelében a Facebookon. A Tisza Párt EP-képviselője – aki sebész – arra reagált, hogy az Emmi egykori minisztere arról beszélt az RTL-nek Tusványoson, hogy harminc évvel ezelőtt 50 fokos műtőkben végzett 10-12 órás műtéteket.


Kulja a posztjában arra hívta fel Kásler figyelmét, hogy óriási mértékben veszélyezteti a páciens felépülését, ha csak pár fokkal melegebb a műtő a megengedettnél.

„Egy műtétnél az altatás miatt a emberi test hőszabályozása felborul, nem tud megfelelően reagálni a külső hőmérsékletre, ami önmagában óriási megterhelést jelent a legyengült szervezetnek, de ami még ennél is sokkal nagyobb probléma, az a fertőzésveszély. A műtéti lemosás és sebészi bemosakodás csak a bőr felszínén lévő kórokozókat hatástalanítja, a szőrtüszőkben, verejtékcsatornákban lévő kórokozókat sajnos nem. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszélye, hogy ezek a kórokozók a felszínre, ezáltal a műtéti területbe (hasüreg, ízület, bőr alatti kötőszövetek) kerülnek, ahol azonnal szaporodásnak indulnak és sebfertőzéshez, tályogképződéshez vezetnek” – olvasható a bejegyzésben.

Azt is hozzátette, hogy emiatt vezették be, azokat a nemzetközi ajánlásokat, amelyek szerint a műtő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 Celsius-fokot.

Kulja még megjegyezte, hogy amikor Kásler még sebészként dolgozott „az orvosbárói hálapénz rendszer virágkorát élte és mondjuk ki, sajnos voltak olyanok, akiknek többet számított a műtétek száma (és az azokat megelőző vagy követő hálapénz) mint a műtétek sikere. Nem tudom, hogy Ön nem ezek közé a gyógyítók közé tartozott-e” – írja a politikus a Facebookon.

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

#Belföld#Kulja András#tisza párt#ep-képviselő#kásler miklós#műtő#hőmérséklet

Címlapról ajánljuk