Belföld

Meghalt Jankovics István virológus – sokaknak adott fogódzót a covid első hullámában

rtl.hurtl.hu

2024. július 20. 13:57

Jankovics István járványügyi szakember fontosnak tartotta a lakosság hiteles tájékoztatását. 68 éves volt.

Július 17-én szerdán, életének 69. évében elhunyt Jankovics István virológus, az Országos Epidemiológiai Központ (ma Nemzeti Népegészségügyi Központ) légúti vírus osztályának és Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának egykori vezetője, írja a Qubit.

Jankovics legalább olyan fontosnak tartotta a lakosság hiteles és részletes tájékoztatását, mint a járványügyi védekezés egyéb módjait – írják. A szakember akkor vált országosan ismertté, amikor a koronavírus-járvány első hullámát a magyar kormány elsősorban hírzárlattal, az információk elhallgatásával igyekezett kezelni – írja a tudományos lap.

Jankovics István 1979-től az akkori Országos Közegészségügyi Intézetben dolgozott el, és néhány évvel később már ő irányította az influenza elleni védőoltások gyártását. Virológiai tanulmányait Bécsben és Párizsban is, biotechnológiai tanulmányait pedig az Egyesült Államokban folytatta. 2005-ben a magyar virológus vezetésével dolgozták ki a világ első, humán megbetegedések ellen is hatékonyan védő madárinfluenza elleni vakcináját is. Nyugdíjazása után pedig Hidvégi Máté biokémikussal tumorellenes rákterápiás módszert fejlesztett – írták.

Jankovics több ponton is elhamarkodottnak vagy egyenesen elhibázottnak találta a covidjárvány kezelését, és mindenkinél hamarabb kezdte el nyilvánosan is hangoztatni, hogy a covid szezonálisan vissza-visszatérő betegség lehet.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#jankovics istván#járványügy#szakember#járványügyi szakember#meghalt

Címlapról ajánljuk