Belföld

41 fokot mértek az Uzsoki műtőjében, elromlott a klíma, leálltak az operációk

rtl.hurtl.hu

2024. július 12. 8:03

Az RTL Híradó mutatta be csütörtökön, hogy a János Kórházban a meghibásodott klíma miatt le kellett zárni a műtőt. Most kiderült: máshol is van baj, az Uzsoki utcai kórházban is meghibásodott a klíma, kedd óta egyetlen műtőt sem tudnak használni a hőség miatt.

Kedd óta egyetlen műtőt sem tudnak használni a fővárosi Uzsoki utcai kórházban a hőség miatt, tudta meg a Népszava. A lap információi szerint a klímaberendezés hibásodott meg, a kórház műtőiben 41,5 fokot mértek, ezután álltak le a beavatkozásokkal és jelezték, hogy nem tudnak beteget fogadni.

A lap úgy tudja, noha az intézmény azonnal megoldandó feladatként jelezte a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) a meghibásodást, megjavítani még nem sikerült. Azt írják, az Uzsokiban valamennyi műtő használhatatlan kedd óta a klíma-berendezés meghibásodása miatt, köztük

sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatolóiai, szemészeti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai operációkra szorulók ellátását kényszerültek átütemezni, illetve a sürgős eseteket más kórházakba irányítani.

A helyettesítő intézmények kijelöléséről csak csütörtökön intézkedett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A Szent János kórház traumatológiai műtétre szoruló betegeit is más intézményekbe viszi a mentő.

A lap emlékeztet: munkavédelmi és betegbiztonsági okokból a műtőkben nyáron sem lehet 20-24 Celsius foknál magasabb hőmérséklet. A klíma nélküli műtőkben néhány óra alatt elfogy a levegő, egy idő után pedig a bűz – műtéti gázok, váladékok szaga miatt – is elviselhetetlen, de nagyobb a fertőzések kockázata is.

Elromlott a klíma a János-kórház műtőjében, operációk maradtak el

Több lift nem működik a Péterfy Sándor utcai kórházban, ezért az udvaron, egy betegszállító buszban vettek tőle vért – mondta el egy kerekesszékes nő. A János-kórház ortopédiáján eközben a klíma romlott el, a Híradó információi szerint emiatt több műtétet elhalasztottak. A kórházak karbantartásáért felelős főigazgatóság azt közölte: már javítják a klímákat, és addig is intézkedtek a hűtésről.


Nyitókép: Az Uzsoki Utcai Kórház, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának oktatókórháza, Róna utcai tömbje Zuglóban. Fotó: MTVA / Bizományosi / Branstetter Sándor

#Belföld#egészségügy#magyar egészségügy#uzsoki utcai kórház#uzsoki kórház#jános kórház#szent jános kórház#operáció#leállás#műtő#hőség

Címlapról ajánljuk