Belföld

Karácsony: Még bármelyik hülye megtámadhatja az eredményt

rtl.hurtl.hu

2024. július 12. 15:50

Vitézy Dávid elismerte a vereséget, nem tervez újabb jogorvoslati eljárást indítani, és már gratulált is Karácsony Gergelynek, aki örül, hogy vége van a „jogi baszakodásnak”.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság pénteken kihirdette a főpolgármester-választás eredményét – immáron harmadjára. A Kúria döntése értelmében az NVB újraszámolta az összes leadott szavazatot, és arra jutottak, hogy Karácsony Gergely 239 szavazattal nyert. Vitézy Dávid elismerte a vereséget, nem tervez újabb jogorvoslati eljárást indítani, és már gratulált is Karácsony Gergelynek, aki bár örül, hogy vége van a „jogi baszakodásnak”, attól tart, az erre nyitva álló néhány napban még „bármelyik hülye megtámadhatja az eredményt.” A főpolgármester-választás két főszereplője a Telex stúdiójában elemezte az újraszámolás eredményét.

Vitézy: Szerintem vége van, én már gratuláltam

Karácsony Gergely kihívója azt mondta, még nem tudja, hogy öt év múlva is indul-e a főpolgármester-választáson, de mindig figyelni fogja, mit tehet Budapestért. Az LMP jelöltje kiemelte, hogy a valaha volt legszorosabb eredmény született a fővárosban, ami indokolta az újraszámolást – szerinte ilyen alacsony szavazatkülönbség esetén ezt automatikusan el kéne rendelni. Vitézy szerint a választás folyamata jól ellenőrzött volt, és kizártnak tartotta, hogy csalás történhetett volna, ennek ellenére nem tartotta fölöslegesnek, hogy végigmentek a jogorvoslati folyamaton.

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről Vitézy azt gondolja, hogy ez a Fidesz egyoldalú döntése volt, továbbra is úgy véli, a kormánypárt ezzel a lépéssel csupán a biztosnak tűnő harmadik helyet próbálta elkerülni. Hogy jót tett-e ez a kampányának, arra Vitézy nem adott egyértelmű választ:

Nyilvánvalóan a visszalépés hatására sok fideszes szavazó adott nekem bizalmat, és gondolom vannak ellenzéki beállítottságú szavazók, akik rám szavaztak volna, de így aztán otthon maradtak, vagy Karácsony Gergelyre voksoltak.

A szoros eredmény szerinte egy „sok választás óta nem látott, egyedülálló választói koalíciónak” köszönhető, mint mondta, Tisza-párti, LMP-s, fideszes szavazók is egyaránt beálltak mögé.

Karácsony Gergely még nem könnyebbült meg teljesen

A Telex stúdiója előtt összefutottak, és Vitézy Dávid személyesen is gratulált a választási győzelemhez Karácsony Gergelynek, aki úgy fogalmazott, hogy tanulságos időszak áll a háta mögött: tanulságos volt a kampány és a választások óta eltelt időszak is, de legalább a választás folyamata lezárult. Mint mondta:

Vége van ennek a jogi baszakodásnak – nem tudok szebb szót használni, és most nem is akarok ezen a napon – és most végre lehet dolgozni.

A műsorvezető visszakérdezésére a főpolgármester megerősítette: jogi baszakodásnak tekinti a szavazatszámlálás körüli huzavonát, ugyanis ha június 9-én övé lett volna a kevesebb szavazat, és ő kéri az újraszámolást, szerinte azt nem rendelik el.

A főpolgármester azt állította, hogy az általános újraszámlálást előíró alkotmánybírósági döntést semmilyen jogszabály nem tette lehetővé – bár Karácsony támogatna olyan jogszabályt, mely alacsony különbség mellett kötelezővé teszi a szavazatok újraszámolását, a jelenlegi törvényben ilyen nincs. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy az újraszámlálást magának a Kúriának kellett volna elvégeznie, a Kúria egy „jogon kívüli döntéssel” bízta meg a Nemzeti Választási Bizottságot ezzel a feladattal.

Karácsony mindenesetre szeretné már „letenni” ezt az ügyet, jogorvoslattal nem fog élni, de megnyugodni még nem tud, mint mondta: „még bármelyik hülye elmehet megtámadni az eredményt”, hiszen az még három napig nem jogerős. Az viszont biztos, hogy lemondani nem fog: bár korábban utalt arra, hogy úgy látja, egy megismételt választással lehetne csak elérni, hogy tiszta legyen az eredmény, szerinte inkább az Alkotmánybíróság tagjainak kéne lemondani, akik egy alkotmányosságot romboló döntést hoztak, vagy a Választási Bizottságnak, vagy akár Vitézy Dávidnak – mindenesetre megismételni a választást Karácsony szerint már nem lehet.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy nem tartja valószínűnek a munka ellehetetlenülését a közgyűlésben, ahol jelenleg senkinek sincs önálló többsége. Magyar Péterrel már felvette a kapcsolatot, de abban egyeztek meg, hogy a fővárosi választási eredmény jogerőre emelkedése után beszélnek arról, hogyan dolgozhatnának együtt a Tiszás képviselőkkel. Karácsony visszautasította a Magyar által említett pletykát, miszerint emberei már arról beszélnek, hogyan vehetnének meg Tiszás politikusokat. A baloldali pártszövetségről Karácsony elmondta, hogy nem érdekli a kérdés – várospolitikával szeretne foglalkozni, az országos ügyekkel kapcsolatban pedig inkább hallgat, de pontosan tudta, hogy nem használt a kampányának, hogy közös plakáton szerepelt a DK és az MSZP arcaival. 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#főpolgármester-választás#nemzeti választási bizottság#újraszámlálás#karácsony gergely#vitézy dávid#főpolgármester#alkotmánybíróság#kúria#interjú#telex

Címlapról ajánljuk