Belföld

Több pedagógus is csak most, két és fél év után kapta meg a beígért covid-pénzt

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 6:53

Százszázalékos táppénzt ígért a kormány a megbetegedett pedagógusoknak. Az igénylés sem volt egyszerű, hát még kivárni az éveket, amíg a kiegészítés megérkezik.

Több pedagógus csak az elmúlt hetekben kapta meg azt a táppénz-kiegészítést, amit még 2022-ben igényeltek koronavírusos megbetegedések miatt – tudta meg a Népszava. A Covid-19-járvány 2020 márciusában tört ki Magyarországon, az Orbán-kormány 2020 szeptemberében jelentette be, hogy minden megbetegedett pedagógusnak 100 százalékos táppénz jár. De egyáltalán nem könnyítették meg a tanárok dolgát, akik először a fizetésük 60 százalékának megfelelő táppénzre voltak jogosultak, a maradék 40 százalékra pedig azt követően számíthattak, miután a hatóságok befejezték a megbetegedéssel kapcsolatos eljárást. Az igénylésnél bizonyítani kellett, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg, másrészt a hatóságok csak a PCR-tesztek eredményeit fogadták el, az otthon elvégezhető teszteket nem.

A lapnak egy olyam tanár nyilatkozott, aki 2022 januárjában került karanténba, és csak néhány napja utalták át neki azt az összeget, amellyel 100 százalékosra egészítették ki a táppénzét. A pedagógus szerint több kollégája is így járt, volt, aki már el is felejtette, hogy egyáltalán megigényelte az összeget. 

A Népszavának a Kelet-Pesti Tankerületi Központ azt írta, hogy az eseteket nem a tankerületek, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztálya bírálja el, megvizsgálva, hogy az eset elfogadható-e foglalkozási megbetegedésnek. Ezt követően a munkavédelmi hatóság értesíti a Fővárosi Kormányhivatalt, amely aztán a Magyar Államkincstárt és a tankerületi központot tájékoztatja a foglalkozási betegség elfogadásáról.

A lap megkereste a tankerületek felügyeletét ellátó Klebelsberg Központot (KK), hogy megtudják, országosan mennyi esetben fizettek 100 százalékos táppénzt a tankerületekben. Válaszukból az derült ki, hogy nem tudják, mert a pedagógusok munkáltatói a tankerületi központok, a KK pedig nem kért tőlük ilyen adatokat.

Már Magyarországon lehet az új covid-variáns, a FLIRT. Kemenesi Gábor virológus az RTL Híradónak mondta el, mire érdemes figyelni és milyen tünetekkel jár a megbetegedés:


Nyitókép: Kiss Gábor / MTI

#Belföld#tanár#iskola#pedagógus#koronavírus#covid

Címlapról ajánljuk