Belföld

Újabb felcsúti milliárdos: Mészáros Lőrinc öccse 1 436 273 430 forint osztalékról döntött önmaga számára

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2024. július 11. 5:57

Tavaly is jó évet zártak Mészáros János cégei: ő is felcsúti, mint bátyja, az ország leggazdagabb embereként és Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként ismert Mészáros Lőrinc. További hasonlóságok is vannak: bátyjához hasonlóan Mészáros János is az üzleti élet szerteágazó területein bizonyít az állami földpályázatoktól a trafikkoncessziókon át egészen a közbeszerzési sikerekig, amelyekből csak tavaly milliárdos tételben érkeztek megbízások. Emellett 2006 óta a felcsúti képviselő-testületet erősíti.

Nem csak Mészáros Lőrincnek és feleségének sikerült jól a tavalyi év, a család egy másik tagja is nagyot szakított: Mészáros János. Az ismertebb felcsúti milliárdos öccse – aki üzleti tevékenysége mellett 2006 óta önkormányzati képviselő Felcsúton – a tavalyi év eredményei után 1 436 273 430 forint osztalékról döntött önmaga számára. Az osztalék kifizetése a vállalkozás likviditásától függ – azaz a döntés megvan a pénz kivételéről, csak a időzítés kérdéses.

Mészáros János szerencsecsillaga folyamatosan emelkedik. Már a trafikkoncessziók megszerzésekor is ügyes volt: a Magyar Narancs írta meg, hogy ő öt, felesége egy elnyert trafikkoncesszióval dicsekedhetett. Budapest környéki, szegedi és egy kecskeméti áruházláncban nyithattak üzletet. Az állami földpályázatokon Mészáros János 94, illetve 139 hektár erejéig szerzett területeket. Idén pedig a Szabad Európa nyomozta ki, hogy több mint 6 hektárnyi földterületet vett meg Óbarok területén, miután feleségénél, Mészáros Krisztinánál tavaly hat helyrajzi számon összesen csaknem tizenkét hektár földterületet landolt.

Más területeken is aktív Mészáros Lőrinc öccse, testvéréhez hasonlóan a közpénzes megbízások területén is igencsak sikeres. Cége, a Pegazus Trade Kft. korábban a Magyar Közútnak szállított munkaruhát, adaptereket, akkumulátort és útépítő gépeket is. Tavaly a cég 2,1 milliárd forintos forgalom mellett 700,1 millió forintos adózott eredményt mutatott fel, Mészáros János pedig 300 millió forint osztalékot hagyott jóvá. Ennek a vállalkozásnak a tulajdonában van a Herceghalom Interat Zrt., amelytől ugyancsak Magyar Közút vásárolt be százmilliós tételben. Itt tavaly 5,4 milliárdos bevétel és 542 millió forintos adózott eredmény mellett 400 millió forintos osztalékról döntött magának Mészáros János. 

A politikus-üzletember 2016-ban vette meg a hídépítéssel foglalkozó Híd-Tám Kft.-t, a vállalkozás tavaly 3,4 milliárdos forgalom és 501,9 milliós adózott eredmény mellett 500 millió forintos osztalékkal is megörvendeztette a vállalkozót. Mindez kis csepp lehet amellett, hogy az alapvetően kínai érdekeket szolgáló Budapest–Belgrád-vasútvonal nagyjából 750 milliárd forintos építésén Mészáros Lőrinc cégei és kínai partnereik mellett alvállalkozóként a Híd-Tám is részt vesz. Az ilyen, alvállalkozói megbízásokat nem számítva tavaly Mészáros János cégei nagyságrendileg nettó 7,6 milliárd forint értékű közbeszerzésben voltak érintettek, erről korábbi cikkünkben írtunk.

2019-ben bővült legutóbb Mészáros János cégbirodalma, az Adept Enviro Kft.-vel, amely tavaly például Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségével nyert el egy 2,5 milliárd forintos, közpénzes keretmegbízást. A cég tavaly 3,6 milliárd forintos forgalmat és 202,9 millió forintos adózott eredményt könyvelt el. Mészáros János a szabad eredménytartalék terhére 236 273 430 forint osztalékról döntött.

Az Agro-Felcsút Kft.-nél a 2022-es, 5,6 milliárdos forgalomból tavalyra már 3,2 milliárd lett, az adózott eredmény viszont 137,8 millióról 257,8 millióra ugrott, osztalékot innen Mészáros János a legutóbbi mérleg adatai alapján nem vesz ki. A cég a Puskás Akadémia támogatói között szerepel, korábban pedig ők szállítottak eszközöket a Várkert Bazár üzemeltetéséhez a villáskulcstól az ütvefúrón át a csigafúrókészletig:


A Pegazus Autócentrum Kft.-ből sem csepegett osztalék: pedig az 1,4 milliárdos forgalomból összejött 52,7 millió forint nyereség. Az 1998-ban alapított J+D Bt.-ben Mészáros János kültag, a vállalkozás 2023-at 4,7 millió forintos veszteséggel zárta.

Mészáros Lőrinc vagyona percenként átlagosan több mint 280 ezer forinttal nőtt 2023-ban, így újra ő lett a leggazdagabb magyar a Forbes listáján. Új belépő volt Tiborcz István, a miniszterelnök veje:


Nyitókép: Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a Pro Filii Alapítvány sportmez-adományozási programjának átadóünnepségén a Felcsúti Sport- és Konferenciaközpontban 2023. augusztus 29-én. – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

#Belföld#mészáros lőrinc#mészáros jános#pegazus trade kft.#híd-tám kft.#adept enviro kft.#Gazdaság#ma

Címlapról ajánljuk