Gazdaság

Ezúttal Mészáros Lőrinc öccsének is jut a milliárdos tenderből

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. április 4. 8:32

Mészáros János testvéréhez hasonlóan szintén felcsúti és szintén sikeres üzletember. Ugyancsak közpénzes megbízásnak örülhet, ráadásul családi összefogással. Ezúttal a környezetvédelem területén nyertek tendert.

Nettó 2,5 milliárdos keretmegbízást nyert el Mészáros János cége egy bátyja, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekkörébe tartozó céggel közös konzorciumban. Az Adept Enviro Kft.-t 2019-ben szerezte meg Mészáros János, aki testvéréhez hasonlóan sokoldalú, ha közpénzes megbízásokról van szó:

  • például szállított munkaruhát az azóta testvére érdekeltségébe került Magyar Közútnak,
  • üzleti kapcsolatba került a MÁV-val,
  • sőt, ahogyan azt akkoriban az RTL Híradó bemutatta, még a Várkert Bazárnál is dolgozott:


Az Adept Enviro Kft. most a Naturaqua Zrt.-vel közösen a Nitrokémia Zrt. működési területén a mintavételezési, laboratóriumi elemzési, illetve a környezetvédelmi szakértői és tervezői feladatokat végzi el egy nettó 2,5 milliárd forintos keretszerződés formájában. Rajtuk kívül csak a budapesti Elgoscar Környezettechnológiai Zrt. futott neki a közbeszerzésnek, azonban az ő ajánlatukat végül hiánypótlási problémák miatt érvénytelenítették. A megbízás technikai paramétereiről a Közbeszerzési Értesítő vonatkozó hirdetményéből tájékozódhat.

A Naturaquáról a Hvg.hu írta meg még tavaly májusban, hogy a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Status Next Környezetvédelmi Magántőkealaphoz került. A mostani együttműködéshez már van közös hátterük és nem csak családi: tavaly áprilisban a Naturaqua és az Adept Enviro a német hátterű a Wessling Hungary Kft.-vel közösen vittek el egy 4,1 milliárd forintos megbízást. 

Az aktuális megbízás érdekessége, hogy a nyertes konzorcium várhatóan a keretszerződés 49 százalékának mértékéig vesz igénybe alvállalkozókat: az Eurofins Analytical Services Hungary Kft.-t és az Öko-Design Környezetvédelmi Kft.-t. Előbbi neve egészen 2023-ig Wessling Hungary Kft. volt, a nemzetközi hálózattal rendelkező Eurofins tavaly vette meg a német Wesslingtől. Így ez az együttműködés sem számít újnak. 

Az állami, balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. végzi a környezeti károk felszámolását a gyöngyösoroszi és recski bányák, a papkeszi és a királyszentistváni gyártelep, a szentgáli mészbánya, a berhida-peremartoni vegyipari vállalat, a simontornyai bőrgyár, a tiszavasvári és a csepel-szigeti hulladéklerakók, a tököli és a kunmadarasi szovjet repülőterek, a szigetszentmiklósi autógyár egykori területein, a Nyugati pályaudvaron, valamint az abasári községi vízműnél és a Séd-Nádor vízfolyásnál.

Mészáros Lőrinc nem csak a környezetvédelem területén érdekelt magántőkealapban. Ugyancsak egy ilyen konstrukción keresztül vette át Szíjj Lászlóval közösen a teljes magyar autópálya-infrastruktúrát:


Nyitókép: Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó Riva's Hotels & Resorts tulajdonosa az isztriai Ikában 2023. január 27-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#mészáros jános#mészáros lőrinc#adept enviro kft.#közbeszerzés#ma

Címlapról ajánljuk