Belföld

Orbán Viktor Kína után Washingtonba utazik

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 10:35

Ukrajna, Oroszország, Azerbajdzsán és Kína után az Egyesült Államokba utazik Orbán Viktor magyar kormányfő. Ezúttal a NATO-csúcsot igyekszik „a béke szolgálatába állítani”.

Következő állomás: Washington – írta hétfőn Instagram-történetében Orbán Viktor, azaz a miniszterelnök hamarosan az Egyesült Államokba utazik. Azt már Gulyás Gergely árulta el a kormányinfón – ahol egyébként számos jelentős bejelentést tett, például a „háborúellenes akciótervről” –, hogy a miniszterelnök a NATO-csúcsra utazik az amerikai fővárosba. Gulyás szerint egy ilyen utazást is lehet a béke szolgálatába állítani. 

Magyarország július 1-je óta tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját, azóta a kormányfő már egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Ilham Alijev azeri elnökkel, valamint Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A soros elnöki pozíció nem ad mandátumot arra, hogy Magyarország az Európai Unió nevében tárgyaljon, és erre több EU-s tisztviselő, valamint maga Orbán Viktor is felhívta a figyelmet. Ennek ellenére ez sokak számára nem egyértelmű, Vlagyimir Putyin például arról beszélt találkozójukon, hogy reméli, megismeri az európai országok álláspontját az ukrajnai háborúról. 

„Először találkoztam Zelenszkij elnökkel, és csak azután kezdtük leszervezni a találkozót Putyinnal, el tudja képzelni, hogy két nappal későbbre ez már össze is jött?” – mondta a miniszterelnök a baráti Weltwoche című svájci lapnak arról, hogyan szerveződtek keleti utazásai.


Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#washington#kína#oroszország

Címlapról ajánljuk