Belföld

Védelmi sarcot vezet be a kormány, kimentik a babavárósokat – itt a rendkívüli kormányinfó

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 9:41

Rendkívüli kormányinfót tartott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányszóvivővel, Vitályos Eszterrel. Gulyás „háborúellenes akciótervet” jelentett be, aminek keretében védelmi hozzájárulást kell fizetniük a cégeknek, amik a kormány szerint extraprofitot könyveltek el: a bankokat, a multikat és az energiacégeket említette. Ez a pénz a védelmi alapba kerül. A „háborúpárti” médiát elszámoltatják külföldi forrásaikkal, a babaváró hitelbe belebukottakat pedig kimentik.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 11:45

A spanyolok nyernek

A banki hozzájárulásról Gulyás azt mondja, hogy ezzel bezárnak egy olyan kiskaput, ami eddig nyitva volt. Ez a kiskapu az extraprofitadóról szóló rendeletben volt, ezt használták ki a bankok. 

A választási visszaléptetés fontos tanulsága, hogy egyértelműen kell kihúzni a nevet, az újraszámlálás kérdése is hangsúlyos, a szabályokat is tisztázni kell. Jogos elvárás, hogy valamit mondjon a jogszabály arról, hogy mikor kell újraszámlálni a szavazatokat, a miniszter szerint az egy százalék is nagy különbség, ami indokolja azt. 

Az Mfor megkérdezte, hogy a miniszter hogy tippel, ki nyeri az Eb-t: Spanyolország. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 11:33

Az AfD nem lesz benne a Patriótákban

Gulyás Gergely korábban a médiát érintő terveit egy orosz propagandát tiltó uniós rendelethez hasonlított. Gulyás Gergely szerint ennyire durva lépést sosem javasolna itthon. Mi médiumokat nem akarunk betiltani, ezt az EU megteszi, de a magyar alkotmányos keretek között nem lehetséges, tette hozzá Gulyás.

Melyik állam támogatja Magyarországot a békemisszióban? Kisebbségben vagyunk az unióban, mondta Gulyás Gergely, aki szerint volt olyan út, ahová ment volna más ország vezetője is, de egészségügyi állapota nem tette lehetővé.

Az AfD nem lesz része a Patrióták frakciónak, válaszolta a 24.hu kérdésére a miniszter. 

 

 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 11:25

Az RTL Híradó kérdez

Vitályos Eszter jelentette be: most érkezett a hír, hogy a Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a Patrióták frakciójához.

Az RTL Híradó kérdez Orbán Viktor békemissziós útjairól. Konkrétan milyen eredményeket hozott a béke ügyében az út, Gulyás Gergely azt mondta: a tűzszünethez a háborús feleket egy asztalhoz kell ültetni, Magyarország olyan helyzetben van, hogy mindkét féllel tárgyalhat. A miniszter szerint  ha olyan amerikai elnök lesz, aki a békében érdekelt, akkor Európa nélkül fognak megállapodni az oroszokkal.

Orbán Viktor az EU soros elnökeként, de nem az Európai Unió nevében tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, 

tisztázta Gulyás Gergely. 

Az RTL Híradó munkatársa azt is megkérdezte, hogy a főpolgármester-választás körüli események, így az újraszámlálás nem kelt-e bizalmatlanságot a rendszerben? Gulyás Gergely szerint az a cél, hogy egy újraszámlálás minden jelenlévő érdekelt előtt történhessen meg. A legitimációt az érinti, ha nem számolják újra a szavazatokat. 

Hétfő reggel írtuk meg, hogy 354,9 millió forint közpénzért vesz Bogányi-féle zongorákat az állam, hogy aztán elajándékozza őket. Gulyás Gergely szerint ezek a zongorák számtalan koncertteremben megjelentek. Az volt a kérdés, hogy a gyár bezárjon-e vagy a magyar állam segítséget nyújtson. Ez nem burkolt állami támogatás szerinte, másfajta zongorákat vett az állam.

Demonstrációt szerveznek Vidnyánszky Attila lemondását követelve hétfő délutánra a Nemzeti Színház elé, az ezt firtató kérdésre Gulyás Gergely először visszakérdezett, hogy kik szervezik a megmozdulást. Később megerősítette, hogy az őt kinevező Kulturális és Innovációs Minisztérium bizalma Vidnyánszky Attila felé továbbra is töretlen.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:55

Gulyás Gergely szerint a forint árfolyama a magyar lakosság kétharmadát csak nagyon közvetetten érinti

A benzin ára viszont közvetlenül. Mindez úgy merült fel, hogy korábban a kormány álláspontja az volt, hogy a forint árfolyama ott van, ahol a piac meghatározta, a benzin ára ügyében viszont most a kormány lépéseket vár. Erre született a fenti magyarázat a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. 

Tíz és fél ezermilliárd forintot közelített májusban a magyarok adóssága a jegybank friss adatai alapján, erről korábban az RTL Híradó számolt be:

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:50

Mikortól jár Magyar Péternek mentelmi jog?

Gulyás Gergely szerint az ügyészségnek vélhetően az Európai Parlamenthez kell folyamodnia, ez történt a Kovács Béla-féle oroszügynök-vád miatt is.

400 milliárd forintos bevételt vár a kormány a védelmi hozzájárulásból idén, a szabályozás már a héten megjelenik, augusztus elsejétől lesznek hatályosak az intézkedések. A különadók fennmaradnak, emellett pedig 

nő a tranzakciós illeték, utalásnál és készpénzfelvételnél is, de a 150 ezer forintos ingyenes felvételi lehetőség megmarad.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:45

Patrióták, francia választások

Gulyás Gergely szerint a Patrióták frakcióban 10 fölött lesz a létszám, így az EP harmadik legnagyobb frakciója jön létre, egy olyan színpad, ahol kellő láthatósággal szólalnak meg a konzervatívok.

Tiszteletben kell tartani a francia szavazók döntését. Nincsen egyértelmű győztes, háromosztatú tér jött létre, sok engedményt kell tennie az elnöknek, ez a franciák ügye.

Ajánló: Lángokban áll Párizs a választás után, összecsaptak a tüntetőkkel a rendőrök

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:38

Az extraprofitadó mellé jön az újabb teher

Gulyás Gergely kérdésre pontosította, hogy a háborúellenesnek nevezett akcióterv keretében kirótt sarc nem az extraprofitadó helyett, hanem mellé érkezik. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:35

Koronavírus: nem lesznek korlátozó intézkedések

A koronavírus új variánsának hatása nem ér fel a korábbiakéval, de aki fertőz, annak otthon kell maradnia. Nem indokolt korábban ismert lépéseket hozni.

Az új variánsról többet is megtudhat itt:


 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:29

Melyek a háborúpárti médiumok?

Az igazságügy-miniszter készít előterjesztést arról, hogy hogyan állapítják meg, hogy egy médium háborús propagandát folytat-e, illetve hogy ki dönt erről. Gulyás Gergely szerint a kormány terveinél sokkal keményebb megoldások is érvényben vannak már az unióban.

Orbán Viktor kijevi látogatásán ígéretek hangzottak el a kárpátaljai magyarság, kisebbség helyzetével kapcsolatban. A magyar kormány megfogalmazta az elvárásait, garanciákat kért. Ha ez megvalósulnak, az érdemben javítaná a két ország kapcsolatát, ha nem, az Ukrajna uniós csatlakozási folyamatát is gátolná. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:23

Még nem zárult le a csatlakozás a Patriótákhoz

10-es skálán 9,9 az esélye annak, hogy Le Pen és Salvini pártjai csatlakozhatnak a Patrióták Európáért frakcióhoz. Az Európai Néppártból is érkezhetnek további csatlakozók, de pártokat nem említett Gulyás Gergely. Robert Fico pártjának csatlakozásáról a szlovákoknak kell dönteniük.

A fővárosi szavazatok újraszámlálása Gulyás Gergely szerint ilyen kis szavazatkülönbségnél nem meglepő. Karácsony Gergely kritikájára reagálva a miniszter azt mondta: lényegtelen, hogy a lezárt urnákat viszik a Nemzeti Választási Bizottság épületébe, vagy a számlálók mennek a körzetekbe az urnákhoz. Az újraszámlálást a lehető legnagyobb átláthatóság mellett, a sajtó jelenlétében kell megtenni, erre minden jogszabályi lehetőség adott.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:19

Folytatódik a békemisszió, nem szólnak előre

Orbán Viktor békemisszióján olyanokkal találkozik, akik a béke ügyét előrevihetik. A miniszterelnök a NATO-csúcsra utazik Washingtonba, ott biztosan fog találkozni az amerikai elnökkel. Kétoldalú találkozót Joe Bidennel a miniszter nem említett, de nem zárta ki, hogy Orbán Viktor Donald Trumppal találkozik.

Orbán Viktor kijevi és moszkvai útját sem jelentették be előre. Arra a kérdésre, hogy miért, Gulyás Gergely azt mondta, hogy mindkét utat a helyszínen hozták nyilvánosságra, ezt a gyakorlatot érdemes folytatni. Orbán Viktor a tárgyalások után az Európai Tanács tagjait és az Európai Bizottság elnökét is mindig tájékoztatja. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:14

Elrettentő bírságokat várnak a fogyasztóvédelemtől

A sokórás késésekkel kapcsolatban a kormány a bírságok elrettentő hatásában hisz. Az időjárás lehet vis maior, de egy gép meghibásodása nem az, ha egy repülő meghibásodik, egy-két órás késés beleférhet, de a légitársaságnak egy másik gépet forgalomba állítania más esetekben. Azt várják a fogyasztóvédelemtől, hogy ilyen esetekben több tíz- vagy százmilliós bírságot szabjon ki. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:10

Magyar Péterről kérdez az Origo

A kormánypárti Origo Magyar Péter egy budapesti szórakozóhelyen történt esetét vetette fel. A kérdés az volt, hogy a Tisza Párt alelnöke a brüsszeli mentelmi joga mögé bújik-e. A miniszter szerint ez az ügy nem a kormányra, hanem a hatóságokra tartozik.

Ajánló: Dunába dobott telefon miatt is nyomoznak Magyar Péter ügyében

Magyar Péter mentelmi jogát csak a parlament adhatja ki, de Gulyás Gergely megjegyezte, hogy Magyar Péter nem tartja a szavát, például mégis EP-képviselő lett, szerinte nem zárható ki, hogy a mentelmi jog is közrejátszott ebben.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:06

Üzemanyagok, új pártcsalád

A sajtó kérdései következnek. Az üzemanyagárak ügyében a  kormány csak végső esetben élne az eszközeivel, egyelőre erre nem volt erre szükség.

Összeállt a Fidesz új uniós pártcsaládja, a Patrióták Európáért. Kérdésként merült fel, hogy ez tekinthető-e békekezdeményezésnek. Gulyás Gergely szerint az együttműködés hosszabb távra szól, mint a háború, a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a szuverenitás kérdésében egyformán gondolkodnak. Az európai intézményeknek tiszteletben kell tartani a szerződéseket.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 10:01

Kimentik a babavárósokat, legalábbis haladékot kapnak

Vitályos Eszter kormányszóvivő jelentette be, hogy haladékot kapnak egyes pártok, akik felvették a babaváró hitelt, de nem érkezett meg a vállalt gyermek. Vitályos Eszter ezt azzal indokolta, hogy több vis maior esemény következett be a hitel bevezetése óta, amelyek hátrányosan érinthették a családokat és megnehezíthették a gyermekvállalási terveik megvalósítását. 

Így akik 2019 és 2021 között vették fel a babaváró hitelt és 2024. július 1-je után lejárna annak az ötéves időtartama úgy, hogy még nem született gyermekük, legfeljebb kétéves türelmi időt kapnak. 

2026. július 1-jéig hosszabbodik meg a pénzvisszafizetési határidő, ez több ezer családot érinthet.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#orbán viktor#benzin#üzemanyag#kína#Európa#békemisszió#ma

Címlapról ajánljuk