Belföld

Hatósági ellenőrzés indult a fapados légitársaságokkal szemben

rtl.hurtl.hu

2024. június 26. 11:35

Az utóbbi napok nagy fapados késései miatt.

Cikkünket frissítettük a Wizz Air álláspontjával!

Az utóbbi napokban tapasztalt jelentős késesek miatt hatósági ellenőrzést indított a Ryanair, a Wizz Air, a SunExpress és a Eurowings légitársaságokkal szemben Budapest Főváros Kormányhivatala, írja az MTI.

A hatósági ellenőrzés arra irányul, hogy a légitársaságok betartották-e a vonatkozó uniós rendelet előírásait az utasok tájékoztatását, valamint a nekik nyújtandó segítséget illetően. 

A Wizz Air a hírre reagálva az rtl.hu-val közölte: amennyiben valamelyik járatuk késik, vagy törölni kényszerülnek,

minden esetben tájékoztatja az utasokat a foglalásnál megadott e-mail címen és SMS-ben arról, mi történik a járatukkal. Szintén tájékoztatja az utasokat arról, hogy milyen módon foglalhatnák át utazásukat másik járatra, vagy igényelhetik vissza a teljes jegyárat vagy annak 120%-os megtérítését WIZZ-pontokban. Azok esetében azonban, akik nem közvetlenül a Wizz Air applikációján vagy a légitársaság weboldalán vásárolták meg a repülőjegyüket, hanem utazási irodán vagy online közvetítőn keresztül, közvetlen elérhetőség hiányában a foglalást intéző irodának küldi meg a légitársaság ezeket az információkat. Így ezek az utasok – attól függetlenül, hogy a Wizz Air eleget tesz tájékoztatási kötelezettségeinek – lehetséges, hogy nem, vagy csak késve kapnak tájékoztatást.


Hozzátették, hogy a légitársaság mindenben segíti Budapest Főváros Kormányhivatalának munkáját az eljárás sikeres lefolytatása érdekében.

Lemaradt szurkolók

Mint arról beszámoltunk, vasárnap nem indult el időben a Eurowings Stuttgartba tartó járata Budapestről. A gép az eredetileg tervezett, 16:15-ös indulás helyett este nyolckor még mindig a kifutón állt, így sok magyar drukker lekéste a sorsdöntő skót-magyar csoportmérkőzést. Köztük volt Geszti Péter is, aki hétfőn egy hosszú Facebook-posztban írta le a történteket. Mint fogalmazott, „egy rémálommal felérő valóságshow indult, mintha valaki azt akarta volna tesztelni rejtett kamerákkal, hogy miként reagálnak az emberek stresszes helyzetben”.

Dr. Szepesházi Péter ügyvéd arról beszélt a Reggeli stúdiójában, hogy mit lehet tenni hasonló helyzetben. Kaphatunk-e kártérítést, és ha igen, mennyit? Kifizetik a meccsjegyet és a szállást is? Szabályozza az ilyen eseteket az Európai Unió? 

 

Nyitókép: Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

#Belföld#fapados#légitársaság#késés#ryanair#wizzair#eurowings#sunexpress

Címlapról ajánljuk