Belföld

Terrorzáró kocsik, diplomaták és vidámság volt az idei Pride-on, ellentüntetők csak alig-alig – fotók a színes felvonulásról

rtl.hurtl.hu

2024. június 22. 15:28

Elindult a 29. Budapest Pride felvonulás. Helyszíni tudósítónk szerint a kezdés előtt fél órával már kétezren is lehettek a gyülekezőhelyen. A menet 15 óra 17 perckor indult meg a Podmaniczky utcától, és két órával később ért célba. A tömegben feltűnt David Pressman amerikai nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester is, külön transzparenssel vonulnak Magyarországon szolgáló diplomaták is. A rendőrség látványos „terrorzáró” kocsikkal készült az eseményre, de csak kevés ellentüntető mutatkozott.

Már a meghirdetett kezdés előtt fél órával gyülekeztek a résztvevők a 29. Budapest Pride felvonulásra. Az idei, 8 kamionból álló zenés menet szombat délután 3 órakor indult a Podmaniczky utcából, innen a Bajcsy-Zsilinszky – Andrássy útvonalon a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre, a Civil Faluhoz érkezik majd meg. Itt mond majd beszédet 17 órától többek között Karafiáth Orsolya író, költő, az idei Pride házigazdája. 

Emiatt több helyen már péntek estétől tilos volt megállni, ma pedig forgalomkorlátozások lesznek a menet útvonalán. Helyszíni tudósítónk szerint délután 14:30-kor már kétezren is lehettek a gyülekezőhelyen, a diplomaták is megérkeztek már, többek közt David Pressman amerikai nagykövet is. Árusok, zenészek, jó hangulat, rengeteg fiatal és külföldi van kint.

Indul a 29. Budapest Pride
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A tömegben feltűnt a főpolgármester is – Vitézy Dávidot nem láttuk, bár a választás előtti napon az RTL Híradónak azt mondta, még az is lehet, hogy mégis elmegy az idei felvonulásra.

Indul a 29. Budapest Pride
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Karácsony Gergely körül tudósítónk szerint meg-megállt a tömeg, sokan akartak szelfizni vele, valahogy így:

Óriási üdvrivalgással megindult a 29. Budapest Pride menete – színpompás fotók a felvonulásról
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Részt vett a felvonuláson Tordai Bence, a Párbeszédből a választás után kilépett politikus, aki az RTL tudósítójának azt mondta: akivel a pártból emberileg jóban volt, azokkal továbbra is tartja a kapcsolatot. 

Látványos kamionnal vonult a Magyar Kétfarkú Kutya Párt: a párt közismert logója ezúttal 3D-ben magasodott a vonulók fölé, szivárványszínű lepellel a hátán. (Alábbi képeinken is megcsodálható.) Kommentár nélküli videónkat pedig itt láthatják:


Ellentüntetőt tudósítónk alig látott a felvonulás mentén. Az alábbi maroknyi csoportot, akik a legkevésbé sem agresszíven léptek fel.

Óriási üdvrivalgással megindult a 29. Budapest Pride menete – színpompás fotók a felvonulásról
Fotó: Nagy Attila Károly/rtl.hu

Igaz, a Hősök tere másik oldalán egy csapat ellentüntető a megszokott STOP LMBTQ-pedofília feliratú molinóval felszerelkezve szirénákkal csapott zajt. Az arra járó MKKP-kamionon játszó DJ betette nekik a Horthy Miklós katonája vagyok című nótát, a tömeg jót derült ezen tudósítónk szerint.

Több tucat rendőr kísérte a felvonulást, sőt a lehetséges ellentüntetők miatt úgynevezett „terrorzáró” platós teherautók is kivonultak, ezekkel zárták le a menetet keresztező utcákat, ha netalán valaki támadó szándékkal a tömegbe akart volna hajtani – mondták el helyszíni tudósítónknak a jelen lévő egyenruhások. Hozzátették, ezek a járművek csak pár éve vannak a rendőrség kötelékében.

Indul a 29. Budapest Pride
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A menet eleje végül 17:15-kor ért célba, a Vajdahunyad vára melletti kis rétre, utána beszédek és zenés programok kezdődtek.

Indul a 29. Budapest Pride
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
Indul a 29. Budapest Pride
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu
Indul a 29. Budapest Pride
Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Az idei Pride előtt 35 ország nagykövetsége fejezte ki komoly aggodalmát a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ törvények miatt, és azok megszüntetését követelte. Egyhangúlag arra sürgették a magyar kormányt, hogy „szűnjön meg az LMBTQ személyek és családjaik politikailag motivált célponttá tétele”. A nagykövetségek és több kulturális intézet is támogatásáról biztosította LMBTQI+ közösség tagjait a 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából.

Mint arról a Híradó is beszámolt, agy nappal az esemény előtt tiltott ki Kövér László házelnök a Parlamentből egy LMBTQ-emberi jogi konferenciát, amit a Momentum szervezett a Budapest Pride felvonulás elé időzítve:


A felvonuláson emellett több párt is részt vett, erről korábban itt írtunk.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

 

#Belföld#budapest pride#pride#pride hónap#pride fesztivál#képek#fotók#felvonulás#david pressman#ma

Címlapról ajánljuk