Belföld

Összefutunk Magyar Péterrel a Budapest Pride-on? Íme a pártok, amelyek csatlakoznak a vonuláshoz, és amelyek nem

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 16:00

Van olyan párt is, amelyik szerint a kormány „idén is letérdelt a homoszexuális lobbi előtt”.

Végigkérdezte a Telex a magyarországi pártokat, hogy részt vesznek-e a szombati Budapest Pride felvonuláson. Három politikai alakulat nem válaszolt nekik erre a kérdésre: a Fidesz, a Tisza Párt, valamint az MSZP.

Az idei felvonulás szombat délután 3 órakor indul a Podmaniczky utcából, innen a Bajcsy-Zsilinszky – Andrássy útvonalon a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre, a Civil Faluhoz érkezik majd meg. Itt mond majd beszédet 17 órától többek között Karafiáth Orsolya, író, költő, az idei Pride házigazdája.

Íme, mely pártok, politikusok lesznek ott, kik nem, és kikről nem tudni:

  • Karácsony Gergely főpolgármester elmegy, de nem fog beszédet mondani.
  • Vitézyről magáról nem tudni, az ő sajtóirodája azt írta: „a Budapest Pride ünnepélyes megnyitóján képviselőjelöltjeink közül részt vett Gál József és Merker Dávid is, így fejezve ki támogatásunkat az esemény iránt”.
  • A Momentum idén is saját kamionnal megy a Pride-ra, a párt „országgyűlési képviselői, elnökségi tagjai, fővárosi és vidéki polgármesterei, képviselői nagy számban fogják képviseltetni magukat” a felvonuláson.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megy a Pride-ra, ők tematikus szivárványos nyakkendős kétfarkú kutyával készültek.
  • Magyar Péterék nem válaszoltak, ám a politikus korábban azt mondta a Magyar Narancsnak: nem gondolkodott a kérdésen, de szerinte sem ő, sem fővárosi képviselőik nem mennének ki. „Ha meghívják a pártot, eldöntik a képviselők, de nem hiszem, hogy ez egy politikai felvonulás”.
  • A Párbeszéd-Zöldek is több politikussal képviselteti magát, ott lesz Szabó Rebeka, Barabás Richárd és Szabó Tímea is, valamint a pártból kilépő Tordai Bence is.
  • A DK is ott lesz, ők azt írták: „ahogy megalakulásunk óta minden évben, úgy idén is együtt vonulunk az LMBTQ közösséggel”.
  • A Mi Hazánk ellentüntetést szervezett, amelyre nem kaptak területfoglalási engedélyt a rendőrségtől. A párt szerint ez azért van, mert a kormány „idén ismét letérdelt a homoszexuális lobbi előtt”.
  • A Jobbik-Konzervatívok idén sem vesz részt az eseményen, mivel „egy normális országban senkinek sem kell szándékosan figyelemfelhívó módon, sokszor a jóízlés határait messze meghaladó, provokatív eszközökkel saját eltérő nemi identitására, beállítottságára felhívnia a figyelmet”.
  • A Fidesz és az MSZP csütörtök délutánig nem válaszoltak a lapnak.

Korábban több cikkben is foglalkoztunk a Pride-dal, az LMBTQ-hónappal és a politikával:

#Belföld#budapest pride#felvonulás#párt#politikus#magyar péter#karácsony gergely#párbeszéd#momentum#tisza párt#fidesz#meleg

Címlapról ajánljuk