Belföld

Tiltakoznak a gyermekvédelmi dolgozók a „kifogástalan életvitelt” igazoló adatlap ellen

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 8:02

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének többen jelezték, hogy akár az engedetlenségtől sem riadnak vissza.

A gyermekvédelmi dolgozóknak a napokban kell kitölteniük a „kifogástalan életvitelük” ellenőrzéséhez szükséges adatlapot, írja a Népszava. A lap emlékeztet, a múlt héten elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag nyomán az érintetteknek olyan kérdésekre kell válaszolniuk, mint:

Kivel él együtt és mióta? Melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel? Fogyaszt-e alkoholt, és ha igen mennyit?

Azt írják, sokan már múlt pénteken átvették az adatlapot, amelyen a velük egy háztartásban élő felnőttnek is vállalniuk kell, hogy életvitelüket bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”. A kérdőív azonban nem minden gyermekvédelmi dolgozónak nyerte el a tetszését:

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének többen jelezték, hogy akár az engedetlenségtől sem riadnak vissza.

Köves Ferenc szakszervezeti elnök a lapnak elmondta, noha a dolgozók többsége csak a napokban kapja kézhez a dokumentumot, már van olyan szakember, aki jelezte: munkáltatója pironkodva adta át neki a papírt, mert szégyellte, hogy ilyen feladatot kell teljesítenie.

Elsősorban a szabadidő eltöltésére vonatkozó kérdések és a hozzátartozókat is érintő kötelezettség miatt tiltakoznak a gyermekvédelemben dolgozók

– mondta Köves.

Hozzátette: elfogadható elvárás, hogy aki ezen a területen vállal munkát, legyen feddhetetlen életű, ám az magánügy, hogy ki hol bulizik vagy hova jár sörözni a barátaival. Az érdekvédelmi vezető szerint a kérdőív szakmaiatlan, és csak arra jó, hogy vegzálják vele a dolgozókat.

A gyermekvédelem ezer sebből vérzik, és van, ami azonnali beavatkozást igényelne. De amit most csinál a kormány, azzal lassan átlépi azt a határt, amit a területen dolgozók még elviselnek

– fogalmazott a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Megjegyezte, míg más ágazatban a szigorítások bevezetése mellett voltak és lesznek béremelések, ezen a területen ez még csak szóba sem került.

Herczog Mária szociológus az RTL Híradónak nemrég azt mondta: a gyermekvédelem legégetőbb problémáit az alulfinanszírozottságot és a munkaerőhiányt nem orvosolja a múlt kedden elfogadott gyermekvédelmi törvény módosítása:


Februárban robbant ki a kegyelmi botrány, amikor kiderült, hogy kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, akit azért zártak börtönbe, mert igyekezett eltussolni a pedofil főnöke tetteit. „A magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni” – jelentette ki februári évértékelőjén Orbán Viktor. Erre jutott a kormány a bicskei kegyelmi botrány után, az egyik első szigorítás pedig az volt, hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendeltek el a gyermekvédelmi intézmények vezetőinél és a helyetteseknél.

Nyitókép: RTL

#Belföld#gyermekvédelem#gyermekvédelmi törvény#gyermekvédelmi szakember#szociális ágazat#szakszervezet#tiltakozás

Címlapról ajánljuk