Híradó

Már vizsgálják a gyermekotthonok vezetőit, de a pedofília megállapítására teljesen alkalmatlan teszttel

Magyar ÉvaMagyar Éva

2024. május 23. 18:24

Múlt századi, az Amerikai Egyesült Államokban kidolgozott személyiségteszttel vizsgálják a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek alkalmasságát – erről a Népszava írt először. A Híradónknak nyilatkozó szakember szerint a teszttel azt lehet megbecsülni, hogy az illető hogyan viselkedhet bizonyos élethelyzetekben, de azt nem lehet megállapítani, hogy pedofil-e. A Belügyminisztérium azt közölte, hogy összesen 275 vezetőt vizsgálnak, ami Herczog Mária gyermekvédelmi szakember szerint érthetetlen.

Még februárban robbant ki a kegyelmi botrány, amikor kiderült, hogy kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, akit azért zártak börtönbe, mert igyekezett eltussolni a pedofil főnőke tetteit.

„A magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni” – jelentette ki februári évértékelőjén Orbán Viktor.

Erre jutott a kormány a bicskei kegyelmi botrány után, az egyik első szigorítás pedig az volt, hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendeltek el a gyermekvédelmi intézmények vezetőinél és a helyetteseknél. A Népszava most azt írja, hogy a vizsgálatoknak már a második köre zajlik, és ennek keretében 500 kérdéses kérdőívet kellett kitölteniük az érintetteknek. 

Igaz-hamis választ kellett adni olyan kérdésekre, hogy „fél-e a sötétben, lenne-e könyvtáros vagy vadász, előfordul-e, hogy nyom a halántéka vagy szúr a feje”. 

Ezek az úgynevezett MMPI teszt kérdései.

Az MMPI egy a múlt század harmincas, negyvenes éveiben az USA-ban kidolgozott, személyiséget vizsgáló teszt – mondta a Híradónak Halmai Tamás klinikai szakpszichológus.

A teszt önmagában alkalmatlan annak megállapítására, hogy valaki pedofil-e

– tette hozzá a szakember.

Olyan dimenziókat lehet vele megbecsülni, vagy lehet egy becsült képünk a teszt eredménye alapján, hogy az illető bizonyos élethelyzeteket hogyan kezel. De ennek semmiféle közvetlen összekapcsolása a pedofíliával nem lehetséges pszichológia szempontból.

A Belügyminisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az alkalmasság megállapítása „személyiségtesztek, képességtesztek, kompetenciavizsgálatok kombinációjának elvégzésével történik”.

Herczog Mária gyermekvédelmi szakember szerint 

érthetetlen, hogy miért csak a vezetők és a helyettesek alkalmasságát vizsgálják.

„Miért pont az ő alkalmasságukat mérik, miért nem mérik mindazoknak az alkalmasságát, ha már alkalmasságról van szó, akik a gyerekekkel közvetlenül dolgoznak? De ilyen értelemben a segédszemélyzetet is, hiszen a nemzetközi gyakorlat az, hogy akár a portások, a sofőrök, a kertészek, konyhán dolgozók ugyanúgy felkészítést kapnak arról, hogy hogyan lehet és hogyan nem lehet a gyerekekkel viselkedni” – sorolja kérdéseit Herczog Mária.

„A gyermekotthonok vezetőinek pszichológiai vizsgálata 275 főt érint” és „június végén fejeződik be”  – válaszolta az RTL Híradó kérdéseire a Belügyminisztérium.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#gyermekvédelem#teszt#pedofil#kegyelmi botrány

Címlapról ajánljuk