Belföld

Borbély Lénárd akkor sem lenne újra a Fidesz jelöltje, ha Orbán Viktor kérné

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 11:16

Borbély Lénárd, Csepel korábban fideszes, a pártból kizárt polgármestere elsöprő fölénnyel nyert a választáson, amivel szerinte a választók Németh Szilárdnak üzentek. A polgármester azt mondja, a jövőben függetlenként akar politizálni, nem szeretne újra a Fidesz tagja lenni.

Interjút adott a Telexnek Borbély Lénárd, Csepel korábban fideszes, a pártból kizárt polgármestere, akit hatalmas fölénnyel választották meg újra a város vezetőjének. A július 9-ei önkormányzati választáson Borbély 67,38 százalékkal nyert, miközben a kormánypárt jelöltje, Dudás Zoltán mindössze 10,24 százalékos támogatottságot kapott.

A frissen újraválasztott polgármester szerint a választók elsősorban a Fideszből őt kiszorító Németh Szilárdnak üzentek az eredménnyel, aki még csak nem is gratulált neki a győzelméhez. Elmondása szerint nem tervezi, hogy újból belépjen a pártba, sőt még Orbán Viktor felkérése sem lenne a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje 2026-ban.

Borbély nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy szerinte hogyan tekintenek rá most a Fideszben. Azt mondja, a nemzeti, keresztény-konzervatív értékrendje nem változott, ugyanazt gondolja a világról, „amit öt vagy tizenöt éve”. Hozzátette, a jövőben függetlenként akar politizálni.

Aki Csepelnek jót akar tenni, azzal nagyon szívesen dolgozom együtt, tehát keresem ehhez a lehetséges szövetségeseket, akár a főváros, akár a kormány részéről

– mondta. Megjegyezte, már most azt tervezi, hogy 2029-ben újból elindul a polgármester-választáson. Szerinte valójában nem is a Fidesznek, hanem Németh Szilárdnak volt jelöltje, aki egyértelműen őt képviselte, és a választók egyértelműen a volt rezsibiztosnak üzentek a szavazófülkékben. Ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz EP-listájára 11 700-an voksoltak Csepelen, míg Németh Szilárd polgármesterjelöltjére harmadannyian sem.

Csepelen mindenki pontosan tudta, hogy a kerületben gyakorlatilag belháborús helyzet alakult ki. Megmérgezte a csepeli közéletet az a folyamatos feszültség, amit Németh Szilárd generált, de június 9-én elmondták a csepeliek, hogy mit gondolnak erről

– fogalmazott Borbély Lénárd. A Telex számon kérte rajta, hogy a kampányban az egyik Facebook-posztjában azt írta, hogy a békéről és Csepel fejlődéséről szól a június 9-i választás, beemelve ezzel kampányüzenetei közé a Fidesz szlogenjét. Elmondta, hogy nem akarta átvenni a Fidesz retorikáját, és szerinte Csepelen nem aszerint szavaztak az emberek a polgármesterjelöltekre vagy az egyéni képviselőjelöltekre, hogy háború vagy béke.

Arról is beszélt, hogy rosszul élte meg, hogy egykori szövetségesei és politikai harcostársai támadták a kampányban. „Ennyire durva és negatív lejárató kampányban azonban még nem volt részem, de szerintem senkinek. (…) A családomnak sem volt könnyű, mivel a gyerekeim már nagyok, értik és látják, hogy mi folyik a politikában (…)” – mondta. Hozzátette, a választási végeredménye arról tanúskodik, hogy kontraproduktív volt az ellene folyó gyűlöletkampány, Németh Szilárd hiteltelen politikusnak számít Csepelen.

Utólag akár viccesnek is nevezhetném ezt a kampányt, mert a baloldaltól azt hallgattam végig, hogy a Fidesz jelöltje vagyok, miközben Németh Szilárd folyamatosan azt harsogta, hogy összefogtam Gyurcsánnyal.

Ajánló: Felrótta a csepelieknek Németh Szilárd, hogy nem kellett nekik a Fidesz jelöltje

A kampányban Németh Szilárd azzal próbálta lejáratni Borbély Lénárdot, hogy összefogott Gyurcsány Ferenccel, de háborúpártinak és a csepeli Magyar Péternek is nevezték. Azt mondta, nem tervez Magyar Péter nyomdokaiba lépni, nincs olyan céljuk az őt jelölő Közösen Csepelért Polgári Egyesületnél, hogy párttá szerveződjenek. Hozzátette, a képviselő-testület minden tagjára szövetségesként tekint, akikkel ügyek mentén szeretne összefogni, félretéve a pártpolitikát.

Nem volt célom, hogy precedenst teremtsek. Az, hogy idáig jutottunk, nem az én döntésem volt, nem magamat zárattam ki a Fideszből

– felelte a lapnak arra a kérdésre, hogy lehetnek-e a jövőben olyan fideszes polgármesterek, akik a csepeli példán felbuzdulva a megpróbálnak majd függetlenként érvényesülni.

Csepeli fideszes belháború

Borbélyt 2014-ben és 2019-ben a Fidesz-KDNP jelöltjeként választották a XXI. kerület vezetőjévé, azonban a Fidesz csepeli alapszervezetét 2022-ben feloszlatták, és az új szervezetbe a polgármestert már nem vették fel. A politikus a Fővárosi Közgyűlésben ugyanakkor továbbra is a Fidesz-KDNP-frakció tagja maradt. 

Borbély korábban remek kapcsolatot ápolt a térség országgyűlési képviselőjével, a Fidesz alelnökével, Németh Szilárddal, aki korábban szintén Csepel polgármestere volt, azonban idővel elmérgesedett köztük a viszony. Borbély úgy vélte, hogy Csepelen összefogott ellene a baloldali ellenzék és egykori párttársa, a volt rezsibiztos is.

A csepeli fideszes belháborúval korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: Basvári Tamás / MTI

 

#Belföld#borbély lénárd#németh szilárd#orbán viktor#csepel#fidesz#önkormányzati választás 2024

Címlapról ajánljuk