Belföld

Harmadfokú riasztást adtak ki a hőség miatt

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 14:18

Afrikai eredetű száraz léghullámok érkeznek az ország fölé.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében kedden az MTI-t.

Mint írták, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Az NNGYK és az OKF ezért azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, a sapka vagy kalap viseléséről, továbbá aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg, a vízparton tartózkodóknak pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak vízbe.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy 

gyerekeket, továbbá háziállatot még néhány percre se hagyjon senki a parkoló autóban,

mivel még a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot! - írták.

Kérték továbbá, hogy a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom, valamint, grillezéskor vagy bográcsozáskor a tüzet egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül.

Hozzátették, ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi.

Nyitókép: Mónus Márton/MTI

#Belföld#Időjárás#hőség#kánikula#riasztás

Címlapról ajánljuk