Belföld

Az államtitkár sem érti, hogyan mondhatta le a szegedi egyetem a sebészeti és traumatológiai ellátást

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 9:34

Takács Péter szerint ellátásszervezési hiba állt a háttérben.

Takács Péter egészségügyi államtitkár május elején, az orvosi kamara elnökének leveléből értesült arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellátási területén április közepétől nem volt gyermektraumatológiai, illetve sebészeti ellátás – derült ki a Népszavának adott interjúból.

A politikus szerint ellátásszervezési hiba állt a háttérben, mert ugyan az egyik műtő nem kapott működési engedélyt, de több másik műtőt is használ az egyetem.

„Hogyan tehette meg szegedi egyetem a gyermekklinika műtőjének kiesése miatt azt, hogy lemondja a gyermeksebészetet, meg a gyerektrauma-ellátást az egész régióra, miközben van másik, számos olyan műtője, ami megfelel az ÁNTSZ előírásoknak?” – vetette fel az államtitkár. Ezután felhívta a Klinikai Központ elnökét, hogy hívja össze az érintett professzori kart, találjanak megoldást a problémára. „A szegedi professzorok egymással való rendezetlen vitái nem veszélyeztethetik a régióhoz tartozó gyerekek ellátását” – tette hozzá.

A központi műtő nem valamelyik professzor úré, hanem a szegedi egyetemé. Ha a szegedi egyetem úgy dönt, hogy a gyereksebészek ott operálnak, akkor ott operálnak, oszt' jó napot

– fogalmazott.

Állítása szerint néhány napon belül elő is állt a szegedi egyetem egy olyan konstrukcióval, ami a tisztifőorvosi hivatalnak is elfogadható, meg neki is, azóta pedig működik az új konstrukció.

Az államtitkár azt mondta, Szegeden és a régióban is mindenki megkapta a szükséges ellátást, egy gyerek sem maradt ellátatlanul. Még ha a beavatkozás nem is konkrétan Szegeden, hanem a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által kijelölt kórházban történt.

A problémát véglegesen megoldó ellátás akár órákkal később, akár távolabb is megtörténhet. 

Korábban az RTL híradó is beszámolt arról, hogy egy mezőhegyesi kisfiú elesett biciklivel és több helyen is eltört a lába: Orosházáról elküldték őket, de Szegeden nem tudták fogadni őket, ezért végül Budapesten kapott sürgősségi ellátást.


Nyitókép: Lakatos Péter/MTI

 

#Belföld#takács péter#egészségügy#belügyminisztérium#ellátás#szeged

Címlapról ajánljuk