Belföld

Miért támadta meg Vitézy Dávid a választás végeredményét, ha a szavazatok érvényessége a szavazókörökben dől el?

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 13:33

Kezelhetetlen helyzetet eredményezne, ha egyenként kellene dönteni az összes szavazókör eredményéről, ezért a törvény szerint a szavazóköri eredményt megállapító döntés ellen csak a választási eredményt megállapító döntéssel együtt lehet fellebbezni – magyarázta a TASZ jogásza az rtl.hu-nak.

A budapesti főpolgármester-választásra leadott érvénytelen szavazatok újraszámolásáról döntött szerdán a Nemzeti Választási Bizottság, helyt adva a Karácsony Gergely mögött 324 szavazattal elmaradt Vitézy Dávid fellebbezésének:


A döntés jogi hátterét értelmezve a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) politikai szabadságjogi programjának helyettes vezetője, Döbrentey Dániel az rtl.hu-nak elmondta: a választási eljárásról szóló törvény kimondja, hogy „a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen csak a választási bizottságnak a választási eredményt megállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt van helye”.

Ez azt jelenti, hogy ha a jelölt azt gondolja, hogy egy-egy szavazókörben történt valamilyen törvénytelenség, akkor megtámadhatja a szavazóköri szintű döntést, ami néhány száz vagy néhány ezer szavazatot érint, de csak akkor, ha ezzel együtt megtámadja a fővárosi választási bizottság döntését is a végeredményről, amelyben benne van a jelöltekre városszerte leadott összes érvényes és érvénytelen szavazat.

Vitézy Dávid stábja azt állítja, hogy voltak olyan szavazókörök, ahol érvénytelennek könyveltek el olyan szavazatot, amelyen ő volt megjelölve, de beikszelték Szentkirályi Alexandra nevét is, így két X volt a szavazólapon elhelyezve. A benyújtott fellebbezést nem hozták nyilvánosságra, ezért nem tudjuk, hogy mely szavazókörökre hivatkoznak.

Döbrentey Dániel ugyanakkor megjegyezte: a fővárosi választási iroda napközben, még a szavazatszámlálás megkezdése előtt jogértelmezést küldött a szavazatszámláló bizottságoknak arról, hogy azokat a szavazólapokat, amelyeken a visszalépett jelölt mellett is van X, érvényesnek kell elfogadni, hiszen ez nem különbözik attól, mintha valaki a papírnak egy üres felületére írt volna valamit. A jogász tudomása szerint még telefonon is értesítették a szavazóköröket, valószínűtlen, hogy ez az információ nem jutott volna el mindenhová, de ettől még lehetséges, hogy van, ahol nem számolták el érvényesnek ezeket a szavazatokat.

Egy másik szála a problémának, hogy Vitézyék szerint a szavazólapok egy részéről nem húzták le egyértelműen a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét. Döbrentey Dániel szerint önmagában nem problémás az, ha egy jelöltet vékony tollvonással húztak le a szavazólapról, amíg ez látható és értelmezhető. Az sem baj, hogy minden kerületben máshogy csinálták: van, ahol vastag, fekete filccel, máshol széles ragasztóval – a lényeg, hogy a választó értse, hogy a jelölt ki van húzva.

A jogász azt is elmondta, hogy egy olyan szavazat, amiről nincs lehúzva a visszalépett jelölt és csak az ő neve mellett van X, semmiképpen nem lehet érvényes, nem lehet elszámolni másik jelölt javára – de ha ez tömeges, és érdemben befolyásolja a választás eredményét, az akár új választás kiírására is okot adhat. Arról azonban nem tudni, hogy ez valóban tömegesen előfordult volna.

Mint korábban írtuk, az érvénytelen szavazólapok újraszámolását péntek reggel fogják elkezdeni a sajtó nyilvánossága előtt. Döbrentey Dániel korábban az rtl.hu-nak arról is beszélt, hogy az újraszámolást akkor kérheti egy jelölt, ha igazolni tudja, hogy a szavazatok összeszámolása során visszaélés, törvénytelenség történt.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#választás#önkormányzati választás#vitézy dávid#újraszámolás#tasz#döbrentey dániel

Címlapról ajánljuk