Belföld

Szavazatok újraszámlálása: száznál is több érvényes szavazatot és kötegelési problémákat találtak nyolc kerület átnézése után

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 11:02

Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása még tart. A MSZP delegáltja szerint nem megfelelően kötegelt csomagokat is találtak, tehát a szavazólapok kimozdíthatóak voltak.

Péntek reggel Vitézy Dávid beadványa nyomán elkezdték újraszámolni a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint érvénytelennek tekintettek olyan voksokat is, ahol a visszalépett, ezért a szavazólapokon tollal áthúzott Szentkirályi Alexandra neve mellé, valamint Vitézy neve mellé is ikszeltek egyet. A választási törvény alapján azonban ezek érvényes szavazatok.

Az újraszámlálásnál először meggyőződnek róla, hogy valóban zártak-e a borítékok, és megfelelően voltak-e kötegelve. Amennyiben nem, jegyzőkönyvezik és fényképet készítenek róla. Megnézik azt is, hogy egyféle színnel, egy helyre tették-e az ikszet.

Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s delegáltja az rtl.hu-nak azt mondta: az újraszámlálásnál találtak rosszul kötegelt szavazólapokat. A jogász hozzátette: a választási törvény 198. §-a szerint a szavazólapokat tartalmazó csomagokat úgy kell lezárni, hogy a csomagolás megsértése nélkül ne lehessen abból szavazólapot kivenni, illetve abba szavazólapot betenni. A csomagra rá kell írni a szavazókör sorszámát és a csomagban lévő szavazólapok megjelölését és számát. A csomagot a szavazatszámláló bizottság jelenlévő tagjai aláírásukkal, valamint bélyegzőlenyomattal hitelesítik.

Ez egy szabályosan kötegelt csomag:

Szavazatok újraszámlálása: 75 érvényes szavazatot találtak, kötegelési problémákat találtak
Szabályosan kötegelt csomag. 


A nem megfelelő kötegelésre egy példa, amikor csak keresztben rögzítik a szavazólapokat egy kötegelőcsíkkal, pedig a jó megoldást úgy kell elképzelni, mint amikor szalagot teszünk egy ajándékra és két oldalról, keresztben fut a kötegelő csík úgy, hogy a szavazólapokat ne lehessen kivenni. 

Itt két nem megfelelő megoldás a mai újraszámlálásról:

Szavazatok újraszámlálása: 75 érvényes szavazatot találtak, kötegelési problémákat találtakSzavazatok újraszámlálása: 75 érvényes szavazatot találtak, kötegelési problémákat találtak

A VIII. kerület után 141 érvényes szavazatot találtak, 

viszont vegyesen: a Mi Hazánk jelöltjére Grundtner Andrásra is érkezett érvényes voks. Hogy ezekből hány olyan körzet volt, ahol szabálytalanul kötegeltek, még össze kell számolni.

Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#választás#önkormányzati választás#vitézy dávid#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk