Belföld

Voksturizmusról, szavazatvásárlásról és meglepő visszaélésről is értesítették a TASZ-t

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 15:40

A szervezet jogásza szerint a szavazatok újraszámolása eleve része a választási folyamatnak, hiszen a szavazatszámláló bizottságoknak, amelyekben a jelöltek delegáltjai is részt vesznek, többször is át kell számolniuk a szavazatokat. Arról pedig egyelőre nem tudni, hogy valahol kiugróan magas lett volna az érvénytelen szavazatok száma.

A szavazás után is, egészen szerdáig működteti a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a választási forródrótját, ahol a kampányidőszak kezdete, április 20. óta számos jogsértésről kaptak bejelentést és jogi tanáccsal segítették azokat, akik ezek ellen fel akartak lépni.

Döbrentey Dániel, a jogvédő szervezet politikai szabadságjogi programjának helyettes vezetője az rtl.hu-nak elmondta: emlékezetes volt a hozzájuk érkező megkeresések közül, amikor arról számoltak be, hogy az egyik gödi jelölt ötvenezer forint értékű ajándékot ígért azoknak, akik a kampányrendezvényén részt vesznek. De ennél jóval általánosabb hívásokat is kaptak, sokan érdeklődtek arról, hogyan gyakorolhatják a választójogukat, hogyan kell átjelentkezni vagy hány szavazólapot kell kapniuk.

Felülről bátorított voksturizmus

A szavazás napján is érkeztek ilyen technikai jellegű kérdések, de kaptak jelzéseket tévedésekről és szabálytalanságokról is. Volt, aki arról számolt be, hogy nemzetiségi névjegyzékbe vették, pedig ezt soha nem kérte, és nem is vallja magát nemzetiségi választópolgárnak.

Ez az eset azért is figyelemre méltó, mert a TASZ már tíz évvel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy az országgyűlési választáson bárkivel megeshet, hogy a szavazatszámláló bizottság a helyszínen közli: nem szavazhat pártlistára, mert a nemzetiségi névjegyzékben szerepel, ahová a tudtán kívül vetették fel. Ám ha valaki az önkormányzati választáson szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, az nem jár azzal, hogy le kellene mondania egy másik szavazati jogáról, ezért érthetetlen, hogy ha valaki ilyen visszaélést szervez, abból milyen előnye származhat. A TASZ-t megkereső betelefonáló visszautasította a nemzetiségi szavazólap átvételét.

Előfordult, hogy bizottsági tagok főleg fiatal szavazókat próbáltak befolyásolni abban, hogy kire adják le a szavazatukat. 

Korábbi évekhez képest jóval kevesebbszer, de most is jelezték, hogy volt, akihez nem vitték ki a mozgóurnát, így nem tudta leadni a szavazatát. Egy telefonáló szerint volt, ahol az újrainduló polgármester pénzt ajánlott azoknak a szavazóknak, akik vállalták, hogy lefotózzák és bemutatják neki a kitöltött szavazólapjukat.

Több településről jelezték telefonálók, hogy tudomásuk szerint a választás előtt akár százas nagyságrendben telepítettek be olyan választókat, akiknek semmilyen helyi kötődésük nincs, vagyis bizonyára azért létesítettek lakcímet, hogy ott valamelyik jelöltre leadják a szavazatukat. Ez a falvaktól a kisebb városokon át Budapestig előfordult. A TASZ már 2021-ben jelezte, hogy az akkor megszavazott törvénymódosítás lényegében legalizálja a voksturizmust. Döbrentey Dániel szerint most láthatóvá vált, hogy ez felbátorította azokat, akik ilyen etikátlan eszközt akarnak igénybe venni.

Legalább kétszer kell számolni

A jogászt a szavazatszámlálás folyamatáról is kérdeztük annak kapcsán, hogy a főpolgármester-választáson Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között rendkívül szoros verseny alakult ki, mindössze 324 szavazat döntött, miközben több mint 25 ezer érvénytelen szavazatot találtak. Vitézy emiatt „egyes kerületekben rendszerszintű problémákról” beszélt. Döbrentey Dániel szerint sok félreértés él a köztudatban a szavazatszámlálást illetően, különösen igaz ez a szavazatok újraszámolására. Mint mondta, az újraszámolás eleve része a rendszernek: a törvény szerint a szavazólapokat legalább kétszer meg kell számolni, és ha különbség van, addig folytatni a számolást, amíg nem jön ki többször ugyanaz az eredmény.

Ajánló: Vitézy Dávidnak sürgősen ki kell találnia, hogy miért kéri az újraszámlálást

Adott esetben tehát a szavazatszámláló bizottság akár hatszor-nyolcszor is átszámolja a szavazatokat. Ez sem jelenti persze azt, hogy ne történhetne tévedés, ugyanakkor a szavazatszámláló bizottságok tagjai, az ellenérdekű jelöltek delegáltjai egymást is ellenőrzik.

Az újraszámolás nem olyan lehetőség, amit önmagában lehet igényelni, egy jelölt csak akkor teheti ezt meg, ha igazolni tudja, hogy a szavazatok összeszámolása során visszaélés, törvénytelenség történt. Vitézy Dávid is hivatkozott arra, hogy a főpolgármester-választáson magas volt az érvénytelen szavazatok száma, az első két helyezett közötti különbség sokszorosa, az érvénytelenség azonban sok okból előállhat, nem biztos, hogy a szavazatszámláló bizottságok hibájából, és egyelőre nem érkezett olyan információ sem, hogy valahol kiugró mennyiségű érvénytelen szavazat keletkezett volna. 

Nyitókép (illusztráció): REUTERS/Marton Monus

#Belföld#választás#ep-választás#önkormányzati választás#tasz#döbrentey dániel#választási csalás#újraszámlálás

Címlapról ajánljuk