Belföld

Stefano Bottoni: Magyar Péterből nem hiányzik a fideszes huncutság

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 9:41

Stefano Bottoni Magyar Péterről: hiszen nem hiányzik belőle a fideszes huncutság

Elindul a vérre menő kétéves maratonfutás, Magyar Péter és Orbán Viktor számára is élet-halál kérdése, hogy 2026-ban győzzön az országgyűlési választásokon – mondta Stefano Bottoni történész a HVG-nek adott interjújában.

Bottoni szerint, ha nem kapott volna ilyen rendkívüli súlyt a választás, Orbán Viktor győzött volna, így viszont nem beszélhetünk erről. Megjegyezte, Magyar Péter megsemmisítette a korábbi ellenzéket úgy, hogy a Fidesz táborába is beleharapott tízszázaléknyit. „Ha a Tiszának megyei listái és polgármesterjelöltjei is lettek volna, valószínűleg még nagyobb győzelmet arat” – tette hozzá.

Az RTL Híradó mutatta be, hogy országszerte hatvan településen győzte le a Fideszt a Tisza Párt az EP- listákra leadott szavazatok alapján. A Választási Földrajz szakértője mondta el, mi látszik az adatokból:


Stefano Bottoni szerint a Fidesz tette élet-halál kérdésévé a választást, holott igazából a következő két év lesz a valódi élet-halál kérdése mindkettejük számára. „Ha Orbán 2026-ban veszít, akkor megroppan a varázsa, már valószínűleg nem engedik visszatérni az övéi” – mondta. Hozzátette, a Tisza Párt hét uniós mandátuma komoly hátországot jelent, míg a most elindított támogatási modell segíthet finanszírozni a pártot. A lap arra is rákérdezett, mi lehet a különbség a hódmezővásárhelyi polgármester, volt miniszterelnök-jelölt és a Tisza alelnöke közt.

Márki-Zay Péter kívülről jött, Magyar Péter viszont a magyar elitből, egészen más kapcsolati tőkével, helyismerettel, gondolkodással. MZP végzetes hibája az volt, hogy leállt alkudozni az ellenzéki pártokkal, akik megették reggelire

– mondta Setfano Bottoni.

Noha Magyar Pétert a választás megerősítette abban, hogy Orbán egyetlen kihívója legyen, egyelőre kérdés hogyan tudja majd pártok, mozgalmak részeit integrálni, mert a Messiás-szerep nagyon veszélyes, személyiségtorzító lehet – magyarázta. Magyar Pétert egyébként Emmanuel Macron francia elnökhöz hasonlítja, de szerinte az amerikai tévéprédikátorok stílusából is sokat átemel, teátrális gesztusokkal – például amikor felszólítja híveit, hogy fogják meg egymás kezét.

Az időt nem lehet visszaforgatni, Orbán se lesz fiatalabb. A nagylabor végleges eredménye még nincs meg, de a rendszer eróziója kétségtelen

– állítja a történész.

Megjegyezte, a Fidesz lassan az MSZP sorsára juthat: elfogynak a támogatói, a fiatalok közül pedig nem sikerül híveket toborozni helyettük. „A mostani választáson az is látszott, hogy a nagyobb részvétel nem a Fideszt erősíti, nincsenek a pártnak jelentős tartalékai” – mondta. Magyarnak szerint helyzeti előnye van, mert a kormánypárt belső köreiből érkezett, így vélhetően jobban fel van készülve az ilyesfajta támadásokra.

A rendszer még elvegetálhat, ha nem történnek belül nagyobb rengések, és ha a túlélés reményében a rendszer oligarchái nem indulnak meg Magyar Péter felé, az 1989-eshez hasonló felemás rendszerváltásban reménykedve. Magyarban pedig, azt hiszem, megvan az a képesség, hogy egy ilyen helyzetet hatalomtechnikailag kezeljen, hiszen nem hiányzik belőle a fideszes huncutság

– zárta szavait Bottoni.

Ajánló: Stefano Bottoni: Orbán Viktor zseniális, aki ezt nem ismeri be, nem értheti meg, milyen súlyos helyzetbe kerültünk

Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#stefano bottoni#magyar péter#orbán viktor#fidesz#választás#ep-választás#tisza párt#interjú

Címlapról ajánljuk