Belföld

Jön az új vakcina, órákon belül elkezdhető a fejlesztés

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 10:23

Az új vakcina a koronavírus elleni mRNS-vakcinákhoz hasonlóan működik, és gyorsabban fejleszthető, illetve célzottabban támadhatja a vírustörzseket. 

Az mRNS-alapú vakcinák fejlesztése rendkívül gyors, akár néhány órával a vírus DNS-ének szekvenálása után megkezdhető, szemben a korábbi oltóanyagok hónapokig tartó fejlesztési folyamatával. Jelenleg egy mRNS-alapú vakcina készül a H5N1-es madárinfluenza-vírus ellen, amely nem csak szárnyasokat, hanem szarvasmarhákat és embereket is fertőz, írja a HVG.

Az új vakcina a koronavírus elleni mRNS-vakcinákhoz hasonlóan működik, és gyorsabban fejleszthető, illetve célzottabban támadhatja a vírustörzseket. Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem vezető kutatója szerint a 2009-es H1N1-járványhoz képest ma már sokkal gyorsabban lehet vakcinát fejleszteni.

A Nature Communications folyóiratban publikált tanulmány szerint az egereken és görényeken végzett kísérletek erős antitest-választ mutattak, amely egy évig is kitartott. Minden vakcinázott állat túlélte a H5N1 fertőzést, míg az oltatlanok elpusztultak. Az mRNS-alapú vakcina hatékonysága a hagyományos oltásokkal egyenértékűnek bizonyult.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Belföld#vakcina#mRNS#fejlesztés

Címlapról ajánljuk