Belföld

Karsai Dániel és Gulyás Gergely találkoztak, a miniszter a vallással érvelt az életvégi döntés ellen

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 14:48

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal érvelt az életvégi döntés ellen, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek.

Kedd délelőtt találkozott az életvégi döntésért küzdő, halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az alkotmányjogász Facebook-posztjában arról írt, hogy legnagyobb örömömére megtört a jég, érdemi beszélgetést folytattak az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről. Gulyás Gergely érveiből kettőt emelt ki:

A miniszter úr kifejtette, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Rámutattam, hogy egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pro se contra nem lehet jogot alkotni. Főleg nem alapvető jogot elvonni

– írta Karsai Gergely, aki hozzátette: Gulyás Gergely egyértelműen kijelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága döntését kötelezőnek tartja, azt végre kell hajtani. 

Ez az álláspont azért kicsit megtört, ugyanis a miniszter úr azt is hozzátette: hogyha a Bíróság döntésének végrehajtása nem ütközik az Alaptörvénybe, mert akkor át kell gondolni

– fogalmazott, majd hozzátette: mióta népszavazási kérdéseiket a Nemzeti Választási Bizottság alaptörvény-ellenességre hivatkozva utasította el, biztos volt benne, hogy ez a hivatalos kormány-álláspont.

Ezt rövidre zárnám: a Bíróság ítéletei mindig kötelezőek. Még akkor is, ha Alaptörvényt kell módosítani hozzá. Különösen így van ez kis hazánkban, ahol az elmúlt 12 évben sokszor napi politikai érdekből immár 12-szer módosították az Alaptörvényt. És ma elvileg meglesz a 13. Nehéz érvet találni arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének végrehajtása érdekében miért ne módosítanák az alkotmányunk

– magyarázta Karsai, aki szerint a beszélgetés vége volt a legbiztatóbb. „Gulyás úrral megállapodtunk abban, hogy a Bíróság csütörtöki döntése után folytatjuk a párbeszédet. Ami azzal fog kezdődni, hogy a miniszter úr email-ben leírja a véleményét a Bíróság ítéletéről. Nagy érdeklődéssel várom” – írta az alkotmányjogász.

Hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága hogyan kötelezheti a magyar államot jogszabályalkotásra az életvégi döntés ügyében, azt az RTL Híradó mutatta be:


Nyitókép: RTL

#Belföld#karsai dániel#gulyás gergely#életvégi döntés#als#miniszterelnökség

Címlapról ajánljuk