Belföld

„A Fidesz fő szövetségese a politikai apátia” – 34 év után ellenzéki vezetésű lett Pápa

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 8:23

Grőber Attila, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület polgármesterjelöltje volt Pápán. A Fidesz 34 éve tartó uralmát szakította meg a városban. 

Grőber Attila, a DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd és az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület polgármesterjelöltje, megszakította a Fidesz 34 éve tartó uralmát Pápán. A Veszprém megyei városban 1990 óta Kovács Zoltán és Áldozó Tamás révén uralkodott a Fidesz. A 24.hu interjút készített a megválasztott polgármesterrel, aki négy fő tényezőt említ győzelme okaként: a hatpárti összefogást, a független jelöltek támogatását, saját korábbi részsikerét 2019-ben, és a regnáló polgármester politikai hibáit.

Grőber hangsúlyozta, hogy a Tisza Párt és Magyar Péter megjelenése is hozzájárult a politikai aktivitás növekedéséhez, ami elősegítette a változást. A DK jelentős támogatást kapott a szavazóktól Pápán, a megyei listán 28 százalékot értek el. Grőber optimista a jövőt illetően, és úgy véli, a helyi Fidesz veresége elgondolkodtató lehet számukra és talán felülvizsgálják a stílusukat és visszavesznek az arroganciájukból.

A képviselő-testületben mandátumegyezés alakult ki a Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártszövetség között, egy választókerületben szoros versenyt követően. Grőber az egyik választókerület szavazatainak újraszámlálását kérte technikai hibára és sok érvénytelen szavazatra hivatkozva.

„A dolog azért bonyolult, mert tegnap személyesen jelentettem be, hogy a 2-es választókerületben nyertünk, mert a Nemzeti Választási Iroda honlapján az jelent meg, hogy százszázalékos feldolgozottság mellett, a mi jelöltünk, Kerti Györgyi szerzett mandátumot, de fél 12 körül ezt módosították. Az indoklás szerint technikai hiba történt. Azon dolgozunk, hogy a szavazatok újraszámlálását kérjük a választókerületben, és erre több hivatkozási alapunk is van. Nem adtuk fel a választókerületet, és határidőre meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket. Ezt indokolja az is, hogy a választókerületben rendkívül sok, negyvennégy érvénytelenül leadott szavazatot találtak” – mondta a lapnak a frissen megválasztott polgármester.

Nyitókép: Grőber Attila / Facebook

#Belföld#grőber attila#politika#pápa#választás#polgármester

Címlapról ajánljuk