Belföld

Ma szavaznak a parlementben arról, megfosszák-e Sulyok Tamást a köztársasági elnöki tisztségétől

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 6:56

Dobrev Klára azzal vádolta Sulyok Tamást, hogy külföldieknek játszott át magyar termőföldeket.

Tavaszi ülésszakának utolsó, kétnapos ülését tartja a parlament hétfőn, írja az MTI.

Az Országgyűlés honlapján olvasható napirendi javaslat szerint a hétfői ülés 13 órakor az ügyészség napjára, valamint a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek napjára történő megemlékezéssel kezdődik, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el.

 Több mint két órán keresztül interpellációk, valamint azonnali kérdések is lesznek.

A parlament titkos szavazáson dönt arról az ellenzéki kezdeményezésről, amely a köztársasági elnök tisztségétől való megfosztására irányul.

Mint arról beszámoltunk, Dobrev Klára azzal vádolta Sulyok Tamást, hogy külföldieknek játszott át magyar termőföldeket. Dobrev közlése szerint Szeged környékén több mint ezer hektárt játszottak át külföldieknek, amit 3-4 helyi ügyvéd közreműködésével hajtottak végre, és ennek az egyik figurája volt szerinte Sulyok Tamás.

Mint írtuk, Dobrev Klára hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentést Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen, de a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította azt. Dobrev azért tett feljelentést, mert szerinte Sulyok Tamás 2014 és 2019 között alkotmánybíróként jogosulatlanul vette fel a fizetését – ugyanis nem jelentette be az összeférhetetlenségét, így ezzel Dobrevék szerint csalást és hivatali visszaélést követett el. 

Miután a parlament hétfőn dönt Sulyok-ügyben, a képviselők mintegy negyven percen át kérdezhetik a kormányt.

Törvényjavaslatok bizottsági jelentéseiről és összegző módosító javaslatairól is vitáznak a képviselők, köztük az államfő kegyelmezési jogkörével összefüggő alaptörvény-módosításról, valamint a gyermekvédelmi törvények módosításáról.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

#Belföld#sulyok tamás#dobrev klára#parlament#szavazás#köztársasági elnök#megfoszt

Címlapról ajánljuk