Belföld

Az ügyészség elutasította Dobrev Klára Sulyok Tamás ellen tett feljelentését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 6. 14:45

Dobrev Klára hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentést Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította Dobrev Klára a köztársasági elnököt érintő feljelentését, közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtök délután.

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője azért tett feljelentést, mert szerinte Sulyok Tamás 2014 és 2019 között alkotmánybíróként jogosulatlanul vette fel a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét, így ezzel a csalást és hivatali visszaélést követett el:


A nyomozó ügyészség szerint a beszerzett kamarai adatok nem támasztják alá a Dobrev Klára feljelentésében foglaltakat: 

Sulyok Tamás az alkotmánybírói jelölését követően, de még a megválasztását megelőzően kérte a Szegedi Ügyvédi Kamarától ügyvédi tevékenységének szüneteltetését. 

Sulyok Tamás 2014. szeptember 24. napjától határozatlan ideig szüneteltette ügyvédi tevékenységét, majd öt év múlva, azaz 2019-ben a kamara felhívására újra úgy nyilatkozott, hogy alkotmánybírói hivatása miatt továbbra is szünetelteti ügyvédi tevékenységét.

Az ügyészség közleménye szerint az okozhatta a félreértést, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara által vezetett országos ügyvédi nyilvántartás 2018. január 1. napjától működik, ezért a 2014. évi határozatot nem tartalmazza, a szünetelés dátumaként a Sulyok Tamás által 2019-ben tett évi nyilatkozatának dátumát vezették föl.

Az ügyészség azt írta, hogy „az ügyvédi tevékenység szüneteltetésének kezdetétől fogva a dr. Sulyok Tamás által még ügyvédként vállalt kötelezettségeket és jogokat a dr. Sulyok Tamást helyettesítő ügyvéd gyakorolta. A feljelentésben megjelölt cégek vonatkozásában a kézbesítési megbízotti tevékenységet dr. Sulyok Tamás még ügyvédként, alkotmánybírói jelölését megelőzően vállalta el, az ügyvédi tevékenység szünetelését követően ezen szerződések alapján a helyettese volt jogosult eljárni” – ezt a bárki által megtekinthető cégbírósági adatok is alátámasztják.

A fentiek miatt a nyomozó ügyészség azt állapította meg, hogy 

Sulyok Tamás alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, alkotmánybírói juttatásait jogszerűen vette föl, sem csalást, sem hivatali visszaélést nem követett el.

Az ügyészség közleménye röviden kitért a Dobrev Klára beadványában szereplő, mezőgazdasági földterületeket érintő szerződéskötésekre is. Az ügyészség szerint a zsebszerződések ügyében

esetlegesen felmerülő cselekmények elévülés miatt nyomozás keretében nem vizsgálhatók.

A feljelentés elutasítása mellett "Magyarország Ügyészségének közérdekvédelmi szakága vizsgálja, hogy szükséges-e, illetve lehetséges-e magánjogi intézkedést tenni e tárgyban" -- zárul az ügyészségi közlemény.

Nyitókép: dkp.hu

#Belföld#sulyok tamás#dobrev klára#demokratikus koalíció#köztársasági elnök#zsebszerződés#földvásárlás

Címlapról ajánljuk