Belföld

Elemző az RTL választási műsorában: kétmilliónál több szavazat már hatalmas siker lenne a Fidesz számára

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 19:47

Most először tartanak egyszerre két olyan választást, amelyek a részvételi adatok szempontjából nagyon különbözőek.

19 órakor elkezdődött az RTL választási műsorának első része. Riportereink élőben jelentkeznek a pártok eredményváró rendezvényeiről, a Nemzeti Választási Iroda központjából és Brüsszelből, a stúdióban pedig László Róberttel, a Political Capital választási szakértőjével, Kiss Istvánnal, a Danube Institute ügyvezető igazgatójával és Bódi Mátyással, a Választási Földrajz geográfus elemzőjével értékeljük a beérkező adatokat.

Bódi Mátyás elmondta: nehéz következtetéseket levonni a részvételi adatokból, ebből a szempontból teljesen máshogyan néz ki egy önkormányzati és egy EP-választás. Utóbbin jellemzően a legnagyobb népességű településeken mennek el a legnagyobb arányban szavazni, önkormányzati választáson pedig a kisebb lélekszámú településeken nagyobb a részvétel. Ezúttal a nap kezdetén a kisebb lélekszámú településeken volt kiugróan magas a részvétel, majd felzárkóztak a nagyobb városok is, és a 13 órai adatok alapján már Budapest vezetett.

László Róbert szerint a Fidesz számára kudarcnak számítana egy 50 százalék alatti EP-választási eredmény, de ennél bizonyára magasabbra tette a kormánypárt a lécet. Óriási győzelem lenne számukra Budapest visszahódítása még akkor is, ha nem a hivatalos jelöltjük győz, és az is előrelépés volna, ha 2019-hez képest több fővárosi kerületet szereznének meg. A szakértő szerint a Fidesz „beárazta” a 20-25 százalék körüli Tisza Pártot, ha Magyar Péter pártja ennél közelebb tudna kerülni a Fideszhez, a kormánypárt „érezné a hideg lehelletet a tarkóján”.


Kiss István, a Danube Institute ügyvezetője óva int a százalékos összehasonlítástól: ha kétmilliónál több szavazatot tudna szerezni a Fidesz, szerinte az hatalmas siker lenne a párt számára. A Tisza Párt pedig 25 százalék feletti eredménnyel már megmutathatja, hogy az ellenzék egyedüli ereje tud maradni.


Kollégánk, Luigits Tamás a Nemzeti Választási Iroda központjából bejelentkezve elmondta: az önkormányzati választás részeredményeire leghamarabb 8 órától lehet számítani, előbb a kisebb településeken, majd a nagyobb városokban számolják össze a szavazatokat.

Az EP-választás eredményeire este 11 óránál előbb nem lehet számítani, ugyanis csak akkor szabad nyilvánosságra hozni eredményeket, amikor már minden tagállamban lezárták az urnákat. A legtovább Olaszországban tart a voksolás. Eddigre viszont már magas feldolgozottságú adatokról adhatunk hírt a hazai EP-választással kapcsolatban.

Az rtl.hu-n percről percre tudósítunk az önkormányzati és EP-választásról.

#Belföld#választás#ep-választás#önkormányzati választás#lászló róbert#kiss istván#Bódi Mátyás

Címlapról ajánljuk