Belföld

László Róbert: Szentkirályi Alexandra csak arcot adott a negatív kampánynak

rtl.hurtl.hu

2024. június 7. 14:17

Kiszámítható lépés volt Szentkirályi Alexandra visszalépése – mondja a választási szakértő. Minden azon múlt, hogy a Fidesz mit mér a választás előtti utolsó napokban.

Csütörtök este szivárgott ki, hogy Szentkirályi Alexandra pénteken visszaléphet. Így lett. Mit látunk most? — erről kérdeztük László Róbertet, a Political Capital választási szakértőjét kérdeztük.

A szakértő szerint Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltségre való bejelentkezése óta az volt a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a végén vissza fog lépni. 

Kiszámítható lépés volt. Persze alakulhatott volna másképp is, de ez csak azon múlott, hogy a Fidesz mit mér a választás előtti utolsó napokban.

Ha azt mérik, hogy egy ki-ki meccsen Vitézy Dávidnak van érdemi esélye Karácsony Gergely ellen, akkor visszaléptetik Szentkirályi Alexandrát, ha nem, akkor mindegy, és állva hagyják. Az első forgatókönyv valósult meg.”

A Fidesz motivációi kicsit korábbra tekintve rajzolódhatnak ki. László Róbert szerint érdemes felidézni, hogy Szentkirályi Alexandrát meglehetősen későn jelentették be, és hogy Karácsony Gergelynek évekig nem volt kihívója Budapesten. „A főpolgármester hiteltelenítése, lejáratása folyamatos volt az elmúlt öt évben, de közben a Fidesz hiába castingolt, nem tudott kiállítani egy potens jelöltet. Vitézy Dávid viszont ambicionálta ezt a pozíciót, a Fidesz pedig a maga módján megtámogatta. Azt pedig végig tudták, hogy Szentkirályinak nem lesz esélye a győzelemre, ő csak arcot adott a negatív kampánynak, míg Vitézy hozhatta a szakértői imázst ”– mondta László Róbert, aki kiemelte: nem gondolja, hogy Vitézy Dávid egyértelműen a Fidesz jelöltje lenne, sőt elhiszi, hogy Vitézy a saját ambíciójából építkezve jelölte magát, 

de hogy a Fidesz ezt az első perctől próbálta támogatni, annak elég sok és látványos jele van.

László Róbert nyilvánvaló példaként említette, hogy míg Karácsony Gergelyt a fideszes propagandagépezet kőkeményen támadta, addig Vitézy Dávid megúszta ezeket a pofonokat.

László Róbert szerint 

a fővárosi választási rendszer tavaly decemberi átírása Vitézy Dávid indulását is segíthette.

Tavaly a Mi Hazánk javaslatára a parlament fideszes többsége úgy módosította a rendszert, hogy az idei választástól nem a kerületi polgármesterek ülnek majd a Fővárosi Közgyűlésben, hanem listás szavazással lehet mandátumokat szerezni. Ez a módosítás elsősorban azt szolgálhatta, hogy ha Karácsony nyer, megbontsák mögötte a közgyűlési többséget. Nem ez a „Vitézy-specifikus” része a módosításnak, hanem két, látszólag jelentéktelen részlet. „Az egyik, hogy egy főpolgármester-jelölt automatikusan állíthat listát, nem kell hozzá semmi egyéb feltételt teljesíteni. Mivel soha korábban nem volt ilyen könnyen teljesíthető kritérium, felmerült a kérdés, hogy kinek az érdekében kellett ezt tavaly év végén meglépni. Vitézy indulása aztán megválaszolta ezt a kérdést. Kevésbé kézenfekvő, de a képbe illeszkedő változtatás volt az is, hogy a bejutási küszöb a fővárosban minden jelölőszervezet számára csak 5 százalék, pedig a megyei közgyűlések választásán egy kétpárti listának 10, egy hárompárti listának már 15 százalékot is szereznie kell a mandátumszerzéshez. Bárhogy is nézzük a budapesti kínálatot, ez a módosítás is csak a Vitézy vezette listának kedvez.”

Egyik jelöltről a másikra nem olyan egyszerű átállítani a szavazókat. Lehetnek olyanok is, akik éppen amiatt fordulnak el Vitézytől, mert a Fidesz őt ajánlja. Az elfordulók számát, arányát azonban aligha lehetséges számszerűsíteni, László Róbert szerint legfeljebb a Fidesznek lehet erről információja, ha napi szinten méri a változó választói attitűdöket. „Mi abból tudunk kiindulni, ami a nyilvánosságban van, márpedig ez most 

a friss Századvég-kutatás, amely szerint az új felállásban Vitézy 48-42 arányban vezet Karácsony előtt. Ha ezt elfogadjuk, valójában az a kérdés, hogy Szentkirályi visszaléptetésének hírére hány olyan ellenzéki érzelmű szavazó lesz, aki ebben a három napban elpártol Vitézytől.

László Róbert emlékeztetett, hogy 2019-ben sem Karácsonyt hozták ki győztesnek a mérések, aztán mégis magabiztosan győzött. Igaz, tette hozzá, most gyökeresen más a politikai környezet.  

De nem óriási blama egy főpolgármester-jelölt visszaléptetése és a negyedik kétharmados többségével kormányzó Fidesznek? „Attól függ, kinek a szemében. Sokan tekinthetik annak, főleg a kegyelmi botrány után, amikor két nőt lemondattak, és most visszaléptetnek egy harmadikat. Sokan ezért sem tartották valószínűnek Szentkirályi visszaléptetését” – magyarázza László Róbert, hozzátéve, hogy a Fidesz-tábor számára, mint mindig, most is meglesz a fogyasztható magyarázat. Egyrészt a propagandagépezetük nagyon hatékony, 

másrészt Orbán Viktor a Békemeneten megtartott beszédében nyíltan kimondta, ami eddig is tudható volt: nekik nincs más dolguk, mint a saját szavazóikat elcipelni szavazni. Az pedig, hogy a Fidesz univerzumán kívül megvetéssel figyelik vagy sem a visszaléptetést, őket sosem zavarta, és most sem fogja.

Az RTL Híradó mutatta be, a Medián korábbi, május végi kutatását,. amely azt mutatta, hogy Szentkirályi visszalépésével Vitézy Dávidnak akár esélye lehet legyőzni Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója akkor még azt mondta, nem tud olyan forgatókönyvről, ami a kormánypárti jelölt visszalépéséről szólna:


Nyitókép: Lakatos Péter / MTI, Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#Szentkirályi Alexandra#vitézy dávid#political capital#lászló róbert#fidesz#karácsony gergely#önkormányzati választás#főpolgármester-jelölt#főváros#budapest

Címlapról ajánljuk