Belföld

Ungár Péter az RTL-nek Szentkirályi Alexandra visszalépéséről: Nem örülünk, tudomásul vesszük

rtl.hurtl.hu

2024. június 7. 12:54

Ungár Péter, az LMP elnöke elvesztett egy fogadást egy magyar szerkesztőséggel szemben. Az rtl.hu-nak kemény szavakkal kommentálta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester szerint az LMP támogatását élvező Vitézy Dávid valójában a Fidesz embere.

Miután csütörtökön kiszivárgott a sajtóba, péntek reggel valóban visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől Szentkirályi Alexandra, maga helyett Vitézy Dávidot, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP-Zöldek közös jelöltjét ajánlotta. A Fidesz-KDNP jelöltje a fővárosi lista vezetőjeként folytatja a kampányt. 

Lépése nem csak a csütörtöki, furcsa szivárgás miatt nem volt túl meglepő, korábban a Vitézy Dávid mögött álló LMP megbízásából a Medián és a Republikon is megmérte, hogyan reagálnának a választók Szentkirályi visszalépésére. Sőt, még az a közvélemény-kutató is, amely a kegyelmi botrány kirobbanása után Novák Katalin visszalépését szondázta.

Az rtl.hu kérdésére Ungár Péter, az LMP elnöke elmondta: csak péntek reggel bizonyosodtak meg Szentkirályi visszalépéséről, bár tegnap este újságíróktól már hallott a pletykáról. Hogy mi volt az első gondolata? „Hogy már nyolcadjára hallom ezt, és nem tartom valószínűnek, hogy megtörténik. Ugyanezen újságírók azt mondták a Békemenet előtt, hogy lemond, én akkor is mondtam, hogy nem. Most is erre számítottam. Elvesztettem egy fogadást egy magyar szerkesztőséggel.” Ungár Péter némi Túró Rudival fizet ezért. A bejelentés után beszélt Vitézy Dáviddal, a politikai helyzetet elemezték. 

Nem örülünk, tudomásul vesszük

– válaszolta Ungár Péter arra a kérdésre, hogy örülnek-e a fideszes jelölt lépésének.

Esélyeiket pozitívan látja: „Magabiztos vagyok abban, hogy Budapest következő főpolgármestere Vitézy Dávid lesz. Budapest hatalmas esély előtt áll, hogy végre ne Gyurcsány és ne Orbán embere legyen a főpolgármester. Orbán embere a mai visszalépés miatt már biztosan nem lesz, egyszerűen azért, mert a harmadik helyen végzett volna. Már csak egy embertől kell megszabadítani a várost, aki Gyurcsány Ferenc embere. Most jön a budapestiek embere, Vitézy Dávid.”

Hogy ki kinek az embere, az a kampányban jelentős súllyal szerepelt. Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester, a Párbeszéd - a Zöldek Pártja, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Szocialista Párt közös jelöltje szerint ugyanis Vitézy Dávid a Fidesz embere. Péntek reggel, Szentkirályi Alexandra bejelentése után nem sokkal Facebook-oldalán már arról írt: „Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje.”

Karácsony Gergely szerint mindenki vagy fideszes vagy morálisan rossz, aki ellene választáson elindul. Magyar Péter fővárosi listáját ugyanúgy lobbistázza, mindenkit ócsárol, aki ellene el mer indulni 

– kommentálta ezt az LMP elnöke.

Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#Szentkirályi Alexandra#ungár péter#vitézy dávid#önkormányzati választás#fidesz#karácsony gergely#ma#főpolgármester-jelölt#választás 2024

Címlapról ajánljuk