Belföld

Nem kéne venni néhány vietnámi lájkolót? – egy emberként hördült fel a Fidesz és az ellenzék Szentkirályi visszalépésének hírére

rtl.hurtl.hu

2024. június 7. 12:31

Győzelem, államférfihoz méltó tett, karnyújtásnyira a budapesti változás, hazudtak a saját választóiknak is, Vitézy Dávid a NER jelöltje – megérkeztek a fideszes és ellenzéki reakciók Szentkirályi Alexandra visszalépésére. 

Péntek reggel Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán bejelentette: visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kérte, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra, az LMP és saját magáról elnevezett civil szervezet jelöltjére, akinek kampányára 200 milliót adott a magánvagyonából Ungár Péter LMP-társelnök. Összegyűjtöttük, hogyan reagáltak a hírre a fideszes és az ellenzéki politikusok.

Vitézy Dávid győzelemként értékeli

„Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második! Szentkirályi Alexandra döntését tudomásul veszem. A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása” – írta péntek reggeli Facebook-posztjában a főpolgármester-jelölt. Vitézy azt ígérte, főpolgármesterként nem fog koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val, ügyek és a programja mentén teremtene többséget a Fővárosi Közgyűlésben. Hozzátette: programja, a kampánya állításai egytől egyig érvényesek továbbra is.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint sötét és cinikus politikai alku született

„Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje” – így reagált Karácsony Gergely a Facebook-oldalán Szentkirályi visszalépésére. A főpolgármester Ungár Péterre is kitért: „Ez az alku a választók elárulásán ás átverésén alapul. (…) Vitézy és Ungár pedig megpróbálta becsapni a választóit azzal, hogy ellenzéki várospolitikának hazudtak egy hatalmi játszmát”. Majd így folytatta: „Tudjuk, hogy a Fidesz meg fogja kérni ennek árát Vitézytől, az Orbán-Ungár paktumot Budapesttel akarják megfizettetni.”

Dr. Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje

„Szentkirályi Alexandra visszalépésével a Mi Hazánk Mozgalom maradt az egyetlen erő, amely kiutat jelent a nemzeti elkötelezettségű, hagyománytisztelő fővárosi lakosság számára” – írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje. Dr. Grundtner András „az autósellenes politika atyjaként” hivatkozik Vitézy Dávidra, aki „ugyanannak a belvárosi progresszív-liberális elitista klubnak a tagja, amely Karácsony Gergely mögött áll, és amely multikulturális mocsárba fullasztaná Budapestet”.

Hoppál Péter: Karnyújtásnyira a budapesti változás

A fideszes Hoppál Péter valamiért úgy gondolta, Szentkirályi Alexandra visszalépésére a megfelelő reakció a következő lesz: „Karnyújtásnyira a budapesti változás!”. Legalábbis ezt írta ki a Facebook-oldalára, mellékelve a Mandiner vonatkozó cikkét a visszalépésről. Tény, azért még annyit hozzáfűzött, hogy „Pécsett is el kell zavarni a Városházáról Gyurcsány embereit”.

Wintermantel Zsolt: Államférfihoz méltó tett

„Köszönjük az eddigi munkát, bölcs és nehéz döntés Budapest érdekében. Egyedüli női jelöltként államférfihoz méltó tett! Melletted vagyunk, támogatunk, hajrá Szentkirályi Alexandra, hajrá budapesti Fidesz-lista!” – ezt írta kommentben Szentkirályi Alexandra visszalépést bejelentő videója alá a fideszes Wintermantel Zsolt.

Lehoczki Ádám: akkor van esély a változásra, ha egy jelölt áll Karácsonnyal szemben

„Támogatom Szentkirályi Alexandra döntését. Akkor van a legnagyobb esély arra, hogy Budapesten változást érjünk el, ha csak egy jelölt áll szemben Karácsony Gergellyel. Hajrá Vitézy Dávid!” – írta ki a saját Facebook-oldalán Lehoczki Ádám, a XV. kerület fideszes polgármesterjelöltje.

Magyar Péter: Hazudnak reggel, hazudnak este, hazudnak minden hullámhosszon

„Nincs új a nap alatt, eddig is lehetett tudni, hogy hazudtok a saját választóitoknak is. Ott veritek át őket, ahol csak tudjátok. (…) Milyen szép, hogy több száz millió forint adófizetői pénzt elégettetek azért egy felesleges kampányra, miközben az első pillanattól fogva ez volt a döntés. Nem kéne venni néhány vietnámi lájkolót? Ez így kezd kínos lenni” – reagált a hírre Magyar Péter ugyancsak kommentben, Szentkirályi videója alatt. A Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője már csütörtök este, a sajtóban terjedő hírek alapján azt írta a saját közösségi oldalán: „Nincs új a nap alatt, megint hazudtak, megint becsapták a saját választóikat is. Hazudnak reggel, hazudnak este, hazudnak minden hullámhosszon.”

A Momentum Soproni Tamás terézvárosi polgármester posztját osztotta meg a Facebookon, ő azt írta: Szentkirályi visszalépésével aki Vitézyre szavaz, az a Fideszre szavaz. Baranyi Krisztina, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) listavezetője csupán egyetlen mondattal reagált a hírre a Facebookon: „Az én szavazatom Karácsony Gergelyé”. 

Az mindenesetre beszédes, hogy eddig sem Orbán Viktor, sem a Fidesz-KDNP vezető politikusai, nem szólaltak meg a visszalépésről, például Menczer Tamás és Gulyás Gergely is hallgatnak. Mindezt úgy, hogy a Fidesz kommunikációs vezetője május 29-én még az RTL-nek arról beszélt: neki soha nem mondott olyat Szentkirályi Alexandra, hogy vissza szeretne lépni, és nem is tud ilyen tervről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a május 23-i kormányinfón azt mondta: mindenki annak örülne a Fidesz vezetésében, ha Budapestnek fideszes főpolgármester-jelöltje lenne.


Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

 

#Belföld#Szentkirályi Alexandra#visszalépés#főpolgármester-jelölt#főpolgármester-választás#magyar péter#Hoppál Péter#Soproni Tamás#baranyi krisztina#vitézy dávid#karácsony gergely#Grundtner András#wintermantel zsolt

Címlapról ajánljuk