Belföld

Sulyok Tamás nem teljesíti Karsai Dániel kérését

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 3. 12:48

Az eutanázia jogáért küzdő Karsai Dániel azt kérte Sulyok Tamás köztársasági elnöktől, hogy részesítse kegyelemben az eutanázia végrehajtásában segédkezőket. 

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, meglátogatta Karsai Dánielt az otthonában Sulyok Tamás. A gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő alkotmányjogász és a köztársasági elnök több mint fél óráig beszélgettek. Az államfő biztosította Karsai Dánielt arról, hogy emberileg mellette áll, és hogy mérlegelni fogja a kegyelmi jogkörről szóló kérvényét, amiről a közeljövőben írásos választ ad.

Karsai Dániel hétfőn azt írta Facebookon, hogy Sulyok Tamás pénteken írásban reagált megkeresésésre, amiben Karsai azt kérte a köztársasági elnöktől, nyilatkozzon nyilvánosan arról, hogy kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket.

Szabó Attila, a Sándor-palota főigazgatója által aláírt válaszlevélben az áll, hogy Sulyok Tamás nem tudja teljesíteni Karsai Dániel kérését, mivel ez a lépés elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét, ráadásul a kegyelmi jogkör ilyen gyakorlása ellentétben lenne ezen hatáskör különleges, utólagos és egyedi jellegével. Az indoklásban az is szerepelt, hogy egy ilyen elnöki nyilatkozat arra bátoríthatnak embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét.

Kiindulásként rögzítem, hogy már azt is nagyra értékelem, hogy egy állami vezető érdemi választ adott. Az elnök úr álláspontjával nem értek egyet, de azt légbőlkapottnak nevezni nem lehet

– írta erre reagálva Karsai, aki szerint a kérdéses nyilatkozat megtétele nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét, hiszen minden ügyet önállóan kell megvizsgálni. Karsai azon az állásponton van, hogy az Országgyűlés és a bíróságok hatáskörelvonása sem megfelelő érv, ugyanis Alaptörvénybe ütköző elítélést a köztársasági elnök megsemmisíthet.

Az, hogy az elnöki nyilatkozat esetlegesen arra bíztathatna egyeseket, hogy segítsenek mások életének méltó befejezésében, nem hátrány, hanem előny. Ha esetleg így lenne, kevesebben kényszerülnének emberhez nem méltó módon befejezni életüket

– zárta posztját a halálos beteg jogász, aki közzétette a kapott választ.

Karsai Dániel április közepén a Házon kívülnek nyilatkozott. Beck Nóra a műsor nézőitől érkezett kérdéseket is feltette a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogásznak:

 

#Belföld#karsai dániel#sulyok tamás#eutanázia#köztársasági elnök#kegyelem

Címlapról ajánljuk