Belföld

Az állam 3,6 milliárdot fizetett azért a budai ingatlanért, amivel korábban a DK-s alpolgármestert támadta a kormánysajtó

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 11:13

Arról az ingatlanról van szó, amivel korábban a kormánysajtó a DK-s alpolgármestert támadta.

2024 elején a magyar állam 3,61 milliárd forintért vásárolt meg egy 458 négyzetméteres ingatlant Budapesten, az I. kerületi Jégverem utcában. Az ingatlant a Water City Ingatlanhasznosító Kft.-től vásárolták meg. Az eredeti vevő egy külföldi állampolgár, Tara Elizabeth Siddons-Deighton lett volna, de mivel az ingatlan világörökségi területen fekszik, az állam elővásárlási jogával élve megszerezte azt, tudta meg a Telex.

A tranzakció során felmerült, hogy egy ingatlan érhet-e Magyarországon négyzetméterenként nettó 6,2 millió forintot (áfával 7,9 millió forintot), és ha nem, miért ment bele az állam ebbe az üzletbe – írja a lap.

Külön érdekesség, hogy az ingatlan korábban a kormánypárti sajtótermékek cikkeiben szerepelt, amelyek célkeresztjében Csobánczy Gábor DK-s alpolgármester állt. Csobánczy elmondta, hogy régóta nincs köze az ingatlanhoz, és a mostani eladásról is a Telextől értesült.

Az ingatlan tulajdonlási története fordulatos volt. Csobánczy Gábor 2006-ban vásárolta meg a Budavári Önkormányzattól, majd az ingatlan több tulajdonosváltáson ment keresztül, végül a Water City Zrt. birtokába került. Az ingatlan 2017-ben 310 millió forint értéken szerepelt a Water City mérlegében, de az állam végül tízszeres áron vásárolta meg.

Az üzlettel a Water City két tulajdonosa, Pető Dóra és Balázsné Török Ildikó Anna, jelentős nyereséget ért el. Pető Dóra korábban több közös vállalkozásban is részt vett Csobánczy Gáborral, míg Balázsné Török Ildikó Anna testvére, Burány-Török Andrea Hajnalka, több Leisztinger Tamáshoz köthető vállalkozásban aktív. Az állam ezen tranzakcióval olyan üzleti köröket támogathatott, amelyek baloldali kapcsolatokkal bírnak a Telex szerint. 

Nyitókép: Google Street View

#Belföld#dk#kormánysajtó#alpolgármester#ingatlan

Címlapról ajánljuk