Belföld

A kormány majdnem 600 milliárd forintot költött titokban ingatlanokra

rtl.hurtl.hu

2024. május 29. 11:57

A Válasz Online összesítése szerint egy új metróvonalat is építeni lehetett volna abból a pénzből, amit a kormány irodaházak vásárlására költött az elmúlt években. 

A Zugló Városközpont és a Dürer Park mellett a Kopasz-gátnál épülő DunaParton is százmilliárdokért vásárol irodaházakat a kormány – írta Válasz Online. Ezekre összesen annyit pénzt költ el az állam, mint amennyiből egy új budapesti metróvonalat is meg lehetett volna építeni – írta a lap.

A lap cikke szerint a Kopaszi-gátnál épülő DunaPart komplexumban hat darab irodaházat vásárol meg az állam, 255 milliárd forintért, anélkül, hogy ezt nyilvánosságra hozták volna. A Válasz Online cikke szerint az ingatlanvásárlásra a Tiborcz-befolyású Kopaszi Gát Zrt. egymás utáni közleményeiből, illetve a hat érintett ingatlan tulajdoni lapjaiból derült fény.

Ezek szerint tavaly június 9-én kötöttek előszerződést a vevővel, és a kivitelezés alatt álló ingatlanok tulajdoni lapján 2023 ősze óta látható magyar állam javára bejegyzett jelzálogjog 255 milliárd forint erejéig, illetve az ennek biztosítására szolgáló elidegenítési és terhelési tilalom.  A Telex egyik korábbi cikke szerint a komplexumba a MÁV-Volán-csoport, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala költözhet. 

A 24.hu szerdán írt arról, hogy a kormány szép csendben megvásárolja a Dürer Park irodaházait. Az állam 80 milliárd forintot már ki is fizetett a beruházónak az ingatlanügyletben, aminek előkészületei a nyilvánosság kizárásával zajlanak már két éve, és a teljes vételár akár 120 milliárd forint is lehet. A lap információit a Válasz Online is megerősítette, közölve, hogy a Dürer Park és a DunaPart estében is az eladói oldal főalakja Orbán Viktor veje, Tiborcz István lehet. Ide a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több másik állami cég állományát költöztetik. 

Majdnem egy éve pedig Hadházy Ákos számolt be arról, hogy a kormány 244 milliárd forintért vásárolja meg a Bosnyák-térnél épülő Zugló-Városközpont irodaházait. Az eladó a Bayer Construct Zrt. nevű ingatlanfejlesztő cég leánycége, amely a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Balázs Attilához tartozik. 

A három ingatlanügyletre így összesen majdnem 580 milliárd forintot költ a kormány, de a Válasz Online egyes forrásai szerint az összeg elérheti a hatszázmillió forintot is. A lap megjegyzete, hogy az M4-es metróvonal tíz éve 452 milliárd forintból készült el, és a mai 580 milliárd elég lehetne például egy metróvonalnyi városfejlesztésre, vagy arra, hogy akár húsznál többször felújítsák a Lánchidat.

Nyitókép: Az épülő BudaPart városnegyed a Mol új székházából, a Kopaszi-gát mellett épült Mol Campusból fotózva 2022. december 6-án – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#kopaszi-gát#budapart#kormány#ingatlanvásárlás

Címlapról ajánljuk