Belföld

Az Alkotmánybíróság elutasította, Strasbourghoz fordul az elbocsátott evangélikus lelkész

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 6:57

A miskolci lelkész szerint elfogadhatatlan, hogy egy munkaügyi vitában, aminek nincs köze a valláshoz, nem fordulhat állami bírósághoz.

Az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította vissza Sándor Frigyes miskolci evangélikus lelkész panaszát arra hivatkozva, hogy az alaptörvény szerint az állam és az egyházak különváltan működnek. Az elbocsátott lelkész arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Sándor Frigyes elfogadhatatlannak tartja, hogy egy pap egy munkaügyi vitában, amelynek semmi köze a valláshoz, a hitélethez, semmilyen állami bírósághoz nem fordulhat,  akkor sem, ha – mint állítja – valótlan (és nem az igehirdetésre vonatkozó) indokokkal bocsátották el.

A lelkészt korábban az egyházi bíróság egy bonyolult fegyelmi eljárás végén bocsátotta el. Ő ezt a döntést az állami bíróságon támadta meg, miután azonban onnan minden szinten visszapattant, a panasz az Alkotmánybíróság elé került. A Czine Ágnes vezette öttagú tanács elutasította a beadványt, írja a hvg.hu.

A lelkész 63 évesen lett munkanélküli.

Nyitókép (illusztráció): pünkösdvasárnapi istentisztelet a Bécsi kapu téri templomában 2024. május 19-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

#Belföld#alkotmánybíróság#lelkész#elbocsát#panasz#elutasít#evangélikus

Címlapról ajánljuk