Belföld

Ezek a középszintű történelemérettségi nem hivatalos megoldásai

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 13:04

Azt is mutatjuk, hogyan kellett megírni a töri esszéit.

Ma középszinten 68,802 diák vizsgázott történelemből, többek között szöveges és képi források alapján kellett megoldaniuk 12 rövid feladatot. Ebben olyan témákban kellett bizonyítaniuk, mint az arab terjeszkedés, Hunyadi Mátyás uralkodása, a Rákóczi-szabadságharc, a reformkori Magyarország és a Horthy-korszak.

A nem hivatalos megoldásokat az Eduline közölte, de a portál azt is megmutatja ebben a cikkében, hogy hogyan kellett megírni az esszéket.

Angol alkotmányos monarchia vagy a második világháború rövid esszéként, Erdélyi Fejedelemség vagy a rendszerváltoztatás gazdasági eredményei és nehézségei a 2024-es történelem érettségi hosszú esszéként szerepelnek az idei feladatokban.

A 12 rövid feladat megoldása után az említett négy esszé téma közül kettőt kellett kiválasztaniuk és kidolgozniuk az érettségizőknek a kapott források alapján úgy, hogy az egyik egy 1849-ig tartó eseményről, a másik egy 1849 utániról szóljon, és az egyik magyar, a másik egyetemes történelem legyen. A rövid esszé terjedelme 100-130, a hosszú esszé terjedelme 210-260 szavas kell hogy legyen – tették hozzá.

A már lezajlott magyar érettségivel az RTL Híradója foglalkozott bővebben:

Nyitókép: diákok a történelem középszintű írásbeli érettségi vizsgán a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma és Kollégiumában 2023. május 10-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

#Belföld#történelem#érettségi#feladat#megoldás#esszé

Címlapról ajánljuk