Belföld

Itt a magyarérettségi második része és a nem hivatalos megoldások

rtl.hurtl.hu

2024. május 6. 13:28

Teljesült az érettségizők vágya. 

Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kell elemezniük a magyarérettségi második részében a középszinten vizsgázó diákoknak. Akik viszont nem műelemzést választanak, azoknak Babits Mihály költészetéről kell egy általános témakifejtő esszét írniuk, írja az Eduline.

A portál azt írja: a diákok már napokkal az érettségi vizsgák kezdete előtt azért szurkoltak, hogy idén is a legkedveltebb feladat, vagyis novellaelemzés legyen a vizsgák második részében, hiszen ezt viszonylag könnyen, megadott szempontok alapján lehet elemezni.

Megjegyzik: 2024-ben vizsgáznak először azok a középiskolások, akik már a 2020-as Nemzeti Alaptanterv alapján tanultak és a megújult érettségi vizsgarendszer szerint érettségiznek. A változások közé tartozik többek között, hogy középszinten a vizsga I. részéből kikerült a gyakorlati szövegalkotás, a helyére pedig egy irodalmi műveltségi tesztet raktak. A II. részben pedig kétféle szövegalkotás, egy műértelmezés és egy általános témakifejtő esszé közül lehet választani.

Mint arról beszámoltunk, a magyarérettségi I. feladatsora a következőkből állt: grammatika, stílusok, könyvekről szóló szöveg a magyarérettségi szövegértésében, lyukas szöveg, Antigoné, Ady Endre, memoriterek az irodalmi tesztben.

Az Eduline közzétette az idei magyarérettségi nem hivatalos megoldásait: az első rész itt, a második itt olvasható.

Mészáros Petra pszichológus a Reggeliben mondta el, hogy tudják jól támogatni a szülők érettségiző gyereküket:


Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#Karinthy Frigyes#Babits Mihály#magyarérettségi#irodalom

Címlapról ajánljuk