Belföld

A Berzsenyi Dániel Gimnázium díszpolgárává avatja Karsai Dánielt

rtl.hurtl.hu

2024. április 29. 20:19

„Testi és lelki szenvedése mellett képes megőrizni humorát és szakmai elkötelezettségét, hogy másokon segítsen” – indokolta a döntést Karsai Dániel egykori iskolája.

Alma matere, a Berzsenyi Dániel Gimnázium büszkén avatja díszpolgárává egykori diákját, Karsai Dánielt – számolt be róla a honlapján a fővárosi gimnázium, amit az Eduline adott hírül.

Karsainál másfél éve diagnosztizálták az ALS nevű gyógyíthatatlan betegséget. Fizikai állapota rohamosan romlik, de felvállalta eddigi legnagyobb harcát, az életvégi döntésért küzd.

Tavaly novemberben a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon arról beszélt, hogy a legfrissebb felmérések szerint a magyar közvélemény 70 százaléka egyetért az életvégi döntés jogával. Ennek ellenére a Nemzeti Választási Bizottság elutasította az alkotmányjogász testvérének népszavazási kérelmét az aktív eutanáziáról, ahogy a Kúria is ezért alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni a döntés ellen. 

Az egykori iskolája – ahol Karsai 1995-ben végzett – azt írja, „testi leépülését mindenki láthatja, követheti a médiában, közösségi portálokon bárki betekinthet Dani mindennapjaiba: a nyilvánossággal az a célja, hogy kendőzetlenül megmutassa, kézzelfoghatóvá tegye, mit jelent a méltóság elvesztése, a teljes kiszolgáltatottság. Testi és lelki szenvedése mellett képes megőrizni humorát és szakmai elkötelezettségét, hogy másokon segítsen. Helytállása, lelki ereje mindannyiunkat elgondolkodtat és bátorít”.

Több mint egy hete a Házon kívül készített interjút Karsai Dániellel:


Nyitókép: RTL

#Belföld#karsai dániel#als#Berzsenyi Dániel Gimnázium#díszpolgár

Címlapról ajánljuk