Belföld

Suhajda Szilárd özvegye nem szeretné, hogy férje testét lehozzák a Mount Everestről – ezért döntött így

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 18:48

Nepál közben viszont expedíciót tervez arra, hogy lehozza több, a hegyen elhunyt mászó holttestét.

„Nem szeretném, hogy Szilárd testét lehozzák az Everestről, ez az én személyes elhatározásom és döntésem” – erről beszélt a Mount Everesten elhunyt Suhajda Szilárd hegymászó özvegye, Legindi Tímea.

A nő a Blikknek így magyarázta a döntést: „Több ok is áll emögött. Egyrészt a keresés során nem találták meg a testét. Másrészt egy ilyen kutatóexpedíció nagyon nehéz, akik megpróbálkoznának vele, önmagukat is veszélybe sodorhatják.” Arról is beszélt: ritkán fordul elő, hogy egy-egy hegymászó holttestét a családtagok megpróbálják lehozatni, mivel a küldetés szinte már emberfelettinek és nagyon veszélyesnek számít.

Korábban arról írtunk: Nepál idén ismét nekifog a Mount Everest kitakarításának, 2019-2023 között 110 tonna hulladékot szedtek össze a világ legmagasabb hegyéről. Arról is szó volt, hogy öt hegymászó holttestét is lehozzák, akik akkor vesztették életüket, amikor megpróbáltak felérni a 8849 méter magas hegycsúcsra.

Legindi Tímea férje elvesztése után először a Fókusznak adott interjút idén márciusban. Ekkor elidézte a mászás és a mentőakció napjait, mesélt az utolsó telefonhívásról, amit Szilárddal folytatott, és arról is, hogy hogyan mondta el a fiának, hogy édesapja már nem jön haza többé. Elárulta azt is, szokott-e még sírni, és hogyan birkózik meg Szilárd nélkül a mindennapokkal.


Nyitókép: Mécsest gyújt egy emlékező Suhajda Szilárd egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában 2023. május 28-án. Fotó: MTI / Lehoczky Péter

#Belföld#suhajda szilárd#özvegy#mount everest#holttest#hegy#nepál#tisztítás

Címlapról ajánljuk