Külföld

Összeszedik a holttesteket, begyűjtik a mászók mocskát a Mount Everesten

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 9. 10:13

Nepál idén ismét nekifog a Mount Everest kitakarításának, 2019-2023 között 110 tonna hulladékot szedtek össze a világ legmagasabb hegyéről.

A 2024-es hegymászószezon beindulásával párhuzamosan a nepáli hadsereg ismét megszállja a Himalája legmagasabb csúcsát. A hadművelet célja, hogy megtisztítsák a hegyet a tömeges hegymászóturizmus hulladékától, írja a CNN.

A Mount Everest (tibetiül: Csomolungma, nepáliul: Szágarmantha) tisztán tartását célzó program (Mountain Cleanup Campaign) 2018-ban indult, az elmúlt években 110 tonna szemetet hoztak le a hegyről.

A szemetet idén a nepáli hadsereg 12 tagja gyűjti, munkájukat 18 serpa segíti. A tervek szerint április 14-én érkeznek az Everest alaptáborba, és onnan indulva végzik majd munkájukat.

Összeszedik a hullákat, begyűjtik a mászók mocskát a Mount Everesten
Az Everest alaptábor – Fotó: Paula Bronstein/Getty Images

A becslések szerint 10 tonna szemetet szednek majd össze, és közleményükben azt is írták, hogy öt hegymászó holttestét is lehozzák. Ők akkor vesztették életüket, amikor megpróbáltak felérni a 8849 méter magas hegycsúcsra. A Mount Everest nem számít a legnehezebben megmászható nyolcezres csúcsok közé, ennek ellenére 2023-ban 12 hegymászó halt meg túra közben, öten pedig eltűntek.

Mi folyik a hegyen?

A hegymászók többsége a nepáli oldalról próbálja meghódítani a Mount Everestet. A nepáli kormány tavaly rekordszámú, 478 engedélyt adott ki erre. A hegyen járók száma ennél persze sokkal több, a fizetővendégeket, turistacsoportokat serpák és a kiszolgáló személyzet tagjai kísérik.

A Mount Everest emiatt nemcsak a legmagasabb, de egyben a legzsúfoltabb himalájai csúcsnak számít, az utóbbi években ennek következtében nagy mennyiségű szemét és biológiai eredetű hulladék halmozódott fel rajta. A számítások szerint egy hegymászó egy nap 250 gramm ürüléket hagy maga után, és mivel a csúcstámadás előtt két hetet töltenek a magasabban lévő táborokban, ez fejenként legalább 3 és fél kiló fekáliát, összességében évente csaknem két tonna emberi eredetű mocskot jelent csak a hegymászók részéről.

Összeszedik a hullákat, begyűjtik a mászók mocskát a Mount Everesten
Turistacsoport tart az Everest alaptáborba – Fotó: Heath Holden/Getty Images

Ennek a súlyos környzetvédelmi problémájának megoldására a nepáli kormány újításként idén először arra kötelezi a hegymászókat, hogy a kormány által kiosztott zacskókba gyűjtsék a fekáliájukat, és hozzák le azt magukkal a hegyről.

Újítás lesz az is, hogy 2024-től kezdve minden hegymászó nyomkövető csipet kap, hogy eltűnés esetén könnyebb legyen nyomukra akadni.

Nyitókép: A Csomolungmán összegyűjtött hulladékot –  a turisták és hegymászók által hátrahagyott, használhatatlanná vált felszerelést és csomagolóanyagot – rakodják munkások a kelet-nepáli Lukla településnél működő Tendzing-Hillary repülőtéren 2018. március 17-én – Fotó: MTI/EPA/Bikasz Karki

#Külföld#nepál#himalája#mount everest#takarítás#szemét#hulladék

Címlapról ajánljuk