Külföld

„Mi voltunk a pajzsuk” – átvert nepáli és indiai katonákat használnak golyófogónak az oroszok az ukrán fronton

Ignácz PéterIgnácz Péter

2024. június 7. 12:11

Golyófogóként használja az orosz hadsereg az ukrán fronton a Nepálból, Indiából és más országokból érkezett katonákat, akik egy jó munkalehetőség és a nagy pénz reményében utaztak Moszkvába, de fogalmuk sem volt arról, hogy az első sorban lesznek az Ukrajna ellen indított orosz háborúban. India és Nepál kormánya diplomáciai úton tiltakozik Moszkvánál, a két ország rendőrsége pedig tucatjával tartóztatja le a munkaközvetítőket, akik gyakran hamis ígéretekkel csábítják a szegénysorban lévő férfiakat Oroszországba.

A legelső sorban a bűnözők, majd a nepáliak, indiaiak és egyéb külföldi zsoldosok harcolnak, míg az orosz katonák hátul maradnak. Így néz ki az orosz-ukrán háború frontvonala az orosz hadseregben szerződéses katonaként harcoló indiaiak és nepáliak elmondása szerint, akik nagyon meglepődtek, amikor pár hét kiképzés után a harcvonalra kerültek, miután kényszerből, vagy megtévesztő állásajnálatokat követve beléptek az orosz hadseregbe.

Az ügynökök meggyőzik őket, hogy nem lesz semmi bajuk. Mivel ezek az emberek szegények, és sok pénzt költenek arra, hogy Oroszországba jussanak, aláírják a szerződést. Ezután már nem tudnak kilépni 

mondta a Guardiannek egy indiai férfi, aki tolmácsként dolgozik az orosz védelmi minisztériumnak egy külföldi katonákat toborzó moszkvai intézményben. A névtelenséget kérő férfi elmondta, hogy sok indiainak és nepálinak fogalma sincsen arról, hogy a frontvonalon fognak dolgozni.

Átverték őket

Voltak, akik rendes álláslehetőségekkel csábítottak Oroszországba, de ott kiderült, hogy az egyetlen esélyük a kiutazás költségeire felvett hiteleket visszafizetésére, ha belépének a hadseregbe, és aláírják az eléjük rakott, orosz nyelvű szerződést, amiből egy szót sem értettek. Mások tudták, hogy a hadseregben fognak szolgálni, de elhitették velük, hogy csak kisegítőként fogják alkalmazni őket, biztonságos távolságban a frontvonaltól. Mindezért nagyjából egymillió forintnak megfelelő havi zsoldot ígértek, valamint orosz útlevelet nekik és családtagjainak.

nepál india orosz hadsereg ukrajna háború front
Virrasztást tartanak az orosz-ukrán háborúban meghalt nepáliakért Katmanduban, 2024. február 24-én, a molinőn az ukrán fronton meghalt nepáliak fényképei láthatóak. Fotó: Sanjit Pariyar/NurPhoto via Getty Images)

Több indiai is arról számolt be, hogy a több mint háromszázezer követővel rendelkező BabaVlogs YouTube-csatornán keresztül jutottak orosz állásajánlathoz, aminek készítője, Faisal Khan előbb Dubajban, majd az orosz hadseregben ajánlott jól fizető állást indiaiaknak. Khan azt állította, csak kisegítőként kell dolgozniuk, és közelében sem lesznek a harcoknak, de végül a frontvonalra kerültek.

Khant a BBC és az NBC is hiába próbálta elérni, de a Guardian kérdéseire végül válaszolt. Az indiai férfi azt állította, hogy őt is átverte orosz közvetítője, és fogalma sem volt arról, hogy háborús zónába küldik a jelentkezőket, de mire erre rájött, már 26 indiait odaküldött. „Próbáljuk kimenteni őket” – tette hozzá.

Mások különböző közösségi oldalakon találkoztak az oroszországi álláshirdetésekkel, Nepálban pedig többeket a TikTokon keresztül hálóztak be a jól fizető állás reményével, és egy, a katmandui orosz nagykövetséggel szemben lévő utazási irodán keresztül jutottak el Oroszországba Dubajon át, tanulói vagy turista vízummal, amiket a jelentkezés után pár nappal már meg is kaptak.

Moszkvába érkezve az Avantgard katonai akadémia területén kifejezetten külföldiek kiképzésére átalakított központban kaptak mindössze pár hétig, vagy hónapig tartó kiképzést. Egy nepáli férfi, aki tíz évet szolgált a nepáli hadseregben, mielőtt Oroszországba utazott volna, a Sky Newsnak elmondta, hogy sok olyan fiatal volt ott vele, akik soha nem voltak katonák, és életükben soha még csak nem is fogtak fegyvert a kezükben. Majd mindannyiukat az ukrán frontra vezényelték.

Az első sorban harcolnak

Egy 37 éves nepáli férfi a CNN-nek elmondta, mindössze két hétig tartó kiképzés után vezényelték Bahmut városába, ahol az orosz-ukrán háború egyik legvéresebb ostroma zajlott. „Fogalmunk sem volt arról, hogy ilyen gyorsan a frontvonalra küldenek minket, és az ilyen szörnyű lesz. Még mindig megfájdul a fejem, ha eszembe jutnak a háborús zónában látott szörnyűségek” – tette hozzá.


Egy 35 éves nepáli férfi, aki egyike azoknak a keveseknek, akiknek sikerült hazajutniuk, a Sky Newsnak „nagyon rémisztőként” jellemezte a harcokat, hozzátéve, hogy „nem ember az ember ellen, fegyver a fegyver ellen” küzdelem volt, hanem „drónokkal támadtak minket és az félelmetes volt”. A csak Ganesh néven említett férfi hozzátette, hogy a nepáli katonákkal „úgy bántak, mint a kutyákkal”, alig kaptak enni, és az oroszok rendszeresen verték őket.

A férfi hozzátette, hogy az oroszok golyófogóként használták őket, az orosz katonák hátul maradtak, és „az első sorban zsoldosok voltak”: legelöl az orosz bűnözők, utánuk a nepáliak és az indiaiak. Ezt a CNN-nek is megerősítette több nepáli katona. Egyikük közölte, hogy „a frontvonalon a nepáliak és más külföldi katonák harcolnak, az oroszok több száz méterrel hátrébb vannak”. Az Al Jazeerának egy 34 éves nepáli is arról számolt be, hogy a frontvonalra a nepáli, tadzsik és afgán katonákat küldték az orosz tisztek, „az oroszok hátulról osztották a parancsokat”, hozzátéve, hogy „mi voltunk a pajzsuk”.

Közben a nyelvi nehézségek is problémákat okoztak, a külföldi katonák ugyanis nem beszélnek oroszul, és ez nagy szerepet játszott sok nepáli és indiai katona halálában. Egy nepáli katona a CNN-nek elmondta, egy fordító applikációval, vagy kézjelekkel kommunikált az orosz tisztekkel, de „néha még azt sem értettük, hova kéne mennünk, és hogyan jutunk oda”.

Egy másik katona is erről számolt be az AFP francia hírügynökségnek, közölve, hogy „nem értettük a parancsokat, ami a harctéren életveszélyes”. Az álnéven nyilatkozó 24 éves férfi elmondta, egységét még azelőtt támadás érte, hogy elérték volna a frontvonalat: „A barátaim a szemem láttára haltak meg. Azt hittem, vége az életemnek, hogy ennyi volt. Az oda tartó nepáliak valószínűleg el sem tudják képzelni, milyen szörnyű a háború”.

Több ezren lehetnek

Azt nem lehet tudni, hogy mennyi nepáli is indiai halt meg az ukrán fronton az orosz hadseregben harcolva. A nepáli kormányzat az év elején még azt közölte, hogy nincsenek pontos adatai arról, hogy mennyi állampolgáruk harcol Ukrajnában, áprilisban azonban a Sky Newsnak 246-ra tették az orosz hadseregben harcoló nepáliak számát, hozzátéve, hogy 21-en haltak meg. Bimala Rai Paudyal ellenzéki képviselő, egykori nepáli külügyminiszter már több mint 14 ezres számot említett egy parlamenti felszólalásában – írta a CNN.

nepál india orosz hadsereg ukrajna háború front
Az orosz-ukrán háborúban harcoló nepáli katonák, és a frontról visszatért férfiak tüntetnek a katmandui orosz nagykövetség előtt. Fotó: Subaas Shrestha/NurPhoto via Getty Images)

A Sky News nyomozása arra jutott, hogy legalább kétezer nepáli harcol a frontvonalon az orosz hadseregben, és ehhez hasonlóan elemzők is pár ezerre teszik a számukat. Egy, az oroszoknak harcoló nepáliak családtagjait képviselő nepáli politikus, Kritu Bhandari pedig arról számolt be, hogy több mint kétezer család kereste meg, hogy segítsen nekik.

Szöknek, ha tudnak

Az AFP-nek nyilatkozó nepáli férfi elmondta, hogy a lábán és a kezén sebesült meg az egységét ért rajtaütésben, és több hónapig tartó kórházi kezelés végén a moszkvai nepáli nagykövetségen kért segítséget a hazajutáshoz, mert képtelen volt visszatérni a frontra. 

Sokan mások a szökést választják. Egyikük a CNN-nek elmondta, hogy „miután látod a front szörnyűségeit, látod a barátaidat meghalni melletted, és rájössz, hogy nagyon kicsi a túlélés esélye, akkor rájössz, hogy nem éri meg a pénzt”, hozzátéve, hogy „ezért szöktem meg”.

De a szökés nem mindenkinek sikerül. Egy nepáli férfi a Sky Newsnak elmondta, hogy csak harmadik próbálkozásra járt sikerrel. Először hat másik nepálival együtt próbálkozott, de elkapták és csúnyán megverték őket az orosz katonák. Másodszor egy nepáli közvetítőnek fizetett kétszázezer rubelt, de ő átverte, és amikor kirohant a barakkból, az ígért taxi sehol sem volt. Végül a harmadik szökési kísérlete közben feladta magát a rendőrségen, és pár hónapig tartó raboskodás után hazatoloncolták.  

Egy másik nepáli férfi az Al Jazeerának elmondta, hogy egy társával együtt fejenként egymillió forintnak megfelelő összeget fizettek embercsempészeknek, akik autóval elvitték őket, majd kirakták egy helyen, amiről azt mondták, hogy az orosz-ukrán határ, közölve, hogy a túloldalon majd várni fogják őket. Hét órán át gyalogoltak a térdig érő hóban, a majdnem mínusz húsz fokos hidegben, de végül csak az orosz határőrség fogta el őket.

A kihűlés miatt kórházban kezelt férfi kijelentette, hogy „ez volt az egyetlen egy esélyünk, hogy elmeneküljünk ebből a brutális háborúból, de kudarc lett a vége”, és hozzátette: „Nem akarok felépülni, mert amint jobban leszek, azonnal a frontvonalra küldenek”.

A nepáli és indiai kormány közben elkezdett fellépni az ellen, hogy országaik állampolgárai az orosz hadseregben, és az ukrán fronton kössenek ki. Május elején az indiai hatóságok bejelentették, hogy letartóztattak négy embert, és többek ellen folytatnak nyomozást, akik jól fizető állás lehetőségével csábítottak legalább 35 indiai férfit Oroszországba, ahol harcra kényszerítették őket.

Nepálban tavaly decemberben 12 közvetítőt tartóztattak le, és számuk a Sky News cikke szerint áprilisra már 22-re nőtt. A nepáli kormány januárban megtiltotta állampolgárainak, hogy Oroszországban vállaljanak munkát, és diplomáciai tárgyalásokba kezdtek az orosz kormánnyal, hogy elérjék a katonának állt nepáliak hazaengedését, a meghaltak holttesteinek hazajuttatását és a nepáliak toborzásának leállítását. A nepáli külügyminisztérium közben a Sky News cikke szerint közölte, hogy az orosz hatóságok belegyeztek, hogy kártérítést fizetnek a meghalt nepáli katonák családjainak, Szergej Lavrov oorsz külügyminiszter pedig ígéretet tett arra, hogy foglalkoznak aggodalmaikkal.

Nyitókép: Egy ukrán katona a orosz-ukrán fronton, 2024. április 9-én – Fotó: Thomas Peter / Reuters

#Külföld#orosz-ukrán háború#nepál#india#orosz hadsereg#háború#frontvonal#ma

Címlapról ajánljuk