Külföld

Szijjártó Péter szerint lehet, hogy nem mennek magyarok a békecsúcsra

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 3. 13:53

Szijjártó Péter a fehérorosz ONT tévének adott interjújában arról beszélt, hogy még nem döntötte el, küld-e magyar delegációt a június 15-én kezdődő svájci békecsúcsra.

Június 15-16-án tartják Svájcban az ukrajnai békecsúcsot, ahová számos nemzet kormányán kívül még a pápát is meghívták. A konferencia témái között lesz az is, hogyan lehetne konkrét lépéseket tenni az oroszok bevonásába a békefolyamatokba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök május elején meghívta Orbán Viktort is a svájci békecsúcsra.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség híre szerint a magyar kormány még nem döntötte el, hogy részt kíván-e venni a svájci békecsúcson. A TASZSZ azt írja, hogy erről Szijjártó Péter beszélt a fehérorosz ONT tévének adott interjújában. A magyar külügyminiszter május 29-én járt Minszkben, a vele készült tévés interjút június 2-án sugározták.

Szijjártó Péter a szűk húszperces műsorban egyebek mellett arról beszélt, hogy mérlegelik a meghívást, szem előtt tartva azt, hogy Oroszországot nem hívták meg az eseményre.

Egyfelől tiszteletben tartjuk Svájcot. Tiszteletben tartjuk a béke irányába tett erőfeszítéseit és álláspontját. Ugyanakkor az a kérdés, hogy van-e értelme egy olyan békekonferenciának, amire nem hívják meg a konfliktusban érintett összes felet

– fogalmazott a magyar diplomácia vezetője a belarusz tévében.

A videón 7 perc 23 másodperctől beszél Szijjártó Péter a svájci békecsúcsról:


Arról, hogy a magyar külügyminiszter a Moszkvával szövetséges fehérorosz kormányzat által finanszírozott ONT (Össznemzeti TV) tévében adott interjút, és hogy ott miről nyilatkozott, se az MTI, se a kormány, se Szijjártó Péter nem számolt be mostanáig.

A svájci külügyminisztérium több mint 160 delgációt hívott össze Burgenstock-ba, hogy megvitassák az ukrajnai béke lehetőségeit, de a meghívottak közt nem szerepel Oroszország.

#Külföld#orosz-ukrán háború#svájc#békecsúcs#szijjártó péter#béke#békekonferencia#békepárti

Címlapról ajánljuk