Gazdaság

Saját költségvetését is a földdel tette egyenlővé Oroszország

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 31. 13:07

Az orosz költségvetés hiánya már az első negyedévben az éves előirányzat több mint kétszerese lett.

Az orosz háborús költségvetés idei első négyhavi hiánya jóval felülmúlta a május közepén előzetesen ismertetett számot és a deficit több mint a kétszerese lett az idei évre tervezettnek, derült ki az orosz pénzügyminisztérium honlapjára fölkerült adatokból.

Végleges számítások szerint az április végével záródott négy hónap hiánya 3963 milliárd rubel lett. Az előzetes adat 1484 milliárd rubel deficitről szólt. Az idei év egészére előirányzott hiány 1595 rubel, a GDP 0,9 százaléka, írja az MTI.

Összehasonlításképp: a nyugati szankciókkal sújtott Oroszország költségvetésének első négy hónapi deficitje 2023-ban 3049 milliárd rubel, a GDP 1,8 százaléka volt.

A pénzügyminisztérium pénteken ismertetett végleges számításai szerint a költségvetés négyhavi bevétele 8864 milliárd rubel volt, 13,9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A kiadás 18,4 százalékkal, 12 ezer 830 milliárd rubelre emelkedett.

A május közepén ismertetett előzetes számításokban lényegesen nagyobb, 11 ezer 684 milliárd rubel bevétel és némileg nagyobb, 13 ezer 168 milliárd rubel kiadás szerepelt.

Szijjártó Péter szerdán, Fehéroroszországban, Minszkben azt közölte, hogy „Mi, magyarok, nem hiszünk a szankciós politikában. A tapasztalatunk az elmúlt két és fél évben az volt, hogy a szankciós politika megbukott, hatalmas károkat okozott, többet az európai gazdaságoknak, mint az orosznak”.

Csütörtökön, Brüsszelben, a kereskedelmi miniszterek munkaülésén a magyar külgazdasági miniszter kifejtette, hogy az ukrajnai háború a pusztítás mellett súlyos gazdasági károkat is okoz Európának, az európai gazdaság mélyrepülésben van, ami a fegyveres konfliktusra adott elhibázott intézkedéseknek, az Oroszországra kiszabott szankcióknak köszönhető.  

Nyitókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (jobbról a 2.) látogatást tesz egy Nyizsnyij Novgorod-i lőszergyárban 2024. március 21-én – Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/Vagyim Szavickij

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#oroszország#költségvetés#deficit#hiány#államcsőd#szankciók

Címlapról ajánljuk