Gazdaság

Az új nyugati szankciók megölik az orosz gazdaságot az orosz jegybank alelnöke szerint

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 27. 10:37

Vlagyimir Csisztyuhin, az orosz központi bank első elnökhelyettese szerint ha nem találnak ki valamit a nyugati szankciók új hulláma ellen, akkor meghal az orosz gazdaság.

 

A nyugati szankciók új hulláma, közte az oroszbarát országokon keresztül történő banki tranzakciók tömeges blokkolásával, az orosz gazdaság halálához vezethet, közölte Vlagyimir Csisztyuhin, az orosz központi bank első elnökhelyettese szerdán a szentpétervári Nemzetközi Jogi Fórum ülésén.

A Moscow Times tudósítása szerint az orosz központi bank alelnöke arról beszélt, hogy a lehető leggyorsabban meg kell oldani a fizetési problémákat. Ennek érdekében fontolóra kell venni „az egzotikus vagy elavult mechanizmusok” igénybevételét is, mondta Vlagyimir Csisztyuhin a bartermegállapodások és a kriptovaluták használatára utalva.

„Mindent tesztelni kell, mindent ki kell próbálni” – sürgette az orosz állami bank elnökhelyettese. „Ha partnereink nem tudnak normálisan fizetni a külkereskedelmi termékeinkért, az export- és importfüggő országunk számára egyszerűen a halált jelenti” – tette hozzá.

Az orosz vállalatok az év eleje óta küzdenek súlyos fizetési nehézségekkel, amikor Joe Biden amerikai elnök az Ukrajna elleni orosz háború miatt bevezetett szankciók körében kibővítette az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának jogkörét, lehetővé téve, hogy a világ bármely bankját kizárja az amerikai dollár használatából.

Az orosz hadiipari komplexum megbénítását célzó intézkedések rendkívül érzékenyen érintették az orosz gazdaságot: elsőként az import-export kulcsfontosságú csomópontjai, Törökország és az Egyesült Arab Emirátusok bankjai kezdték meg a fizetések blokkolását, majd az orosz olaj fő vásárlója és az orosz piac legnagyobb importáru-szállítója, Kína is csatlakozott a pénzügyi blokádhoz.

Június 12-én az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma felvette a szankciós listákra a moszkvai tőzsdét és annak kulcsfontosságú elszámolási struktúráit (az Országos Elszámoló Központot és az Országos Elszámolási Értéktárat), ami után leállt a dollár, az euró és a hongkongi dollár tőzsdei kereskedése Oroszországban. A szankciók kiterjedtek a Szberbank VEB kínai és indiai leányvállalataira, a VTB kínai, indiai és hongkongi leányvállalataira, valamint a védelmi Promsvyazbank kínai, indiai és kirgiz leányvállalatára.

A bankok elleni szankciók mellett az Egyesült Államok kiterjesztette az „orosz hadiipari komplexum” fogalmát: a szankciós listákra olyan orosz vállalatok is felkerültek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a katonai termékek előállításához.

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Gazdaság#orosz-ukrán háború#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk