Életmód

Szinte senki sem takarítja ezeket, pedig nagyon kellene

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 5:25

A tavaszi nagytakarítás éppen aktuális, sőt van, aki már túl is esett rajta. Nekik is érdemes átnézni ezt a listát, mert sok olyan tárgy és hely van a lakásban, amit szinte senki sem takarít ki, pedig nagyon rájuk férne, mivel komoly egészségügyi kockázatot jelent ennek elmaradása. Mutatjuk, melyek ezek.

Portörlés, porszívózás, felmosás – ezek a heti rendszerességgel végzett feladatok általában évi kétszer, tavasszal és ősszel kiegészülnek egy átfogóbb takarítással, amikor szőnyeget, kárpitokat és ablakot is pucolunk, kitakarítjuk a hűtőt, lemossuk a csempéket. De van néhány eszköz és hely a lakásban, amelyekről sokszor megfeledkezünk, ami óriási egészségügyi kockázattal járhat. Mutatjuk, mik ezek.

Kávéfőző

Akinél napi használatban van a kávéfőző, sokkal hamarabb lesz szennyezett. Nem csak baktériumok, élesztőgombák is megtelepedhetnek rajta, illetve vízkő is kialakulhat a tartályban. Természetesen nem kell naponta tisztítani a kávéfőzőt, de havonta szükség volna rá. 

A lenagyobb baktérium és penészforrás a víztartály, ezek ugyanis a nedves helyeket kedvelik, de akinek kapszulás gépe van, annak alaposan meg kell tisztítania azt a részt is, ahová a kapszulát helyezi. 

A lefőzéskor keletkező hő ugyan elpusztítja a baktériumok egy részét, de ami megmarad, az egyenesen a kávénkba csöpög. Az allergiásoknak még fontosabb, hogy ennek a takarítása ne maradjon el. Bár sokan esküsznek az ecetre, az megmarhatja az érzékeny gépek alkatrészeit, ezért inkább mosogatószerrel, meleg vízzel érdemes tisztogatni. A vízkőtlenítés a kotyogóst is érinti, érdemes erre a célra beszerezni a megfelelő takarítószert, vagy kipróbálni a citromsavat.

Amiket tuti nem takarítasz szinte sosem, pedig nagyon kellene
Fotó: pexels.com

Mosógép

Ha már a baktériumoknál és a meleg, nedves helyeknél tartunk, nem feledkezhetünk meg a mosógép takarításáról sem. Ha azt tapasztaljuk, hogy a ruháink kellemetlen szagúak maradnak mosás után is, egész biztos, hogy ráfér az eszközre egy alapos takarítás. 

Ételmaradéktól kezdve az állatszőrön át, akár székletmaradványok is kerülhetnek mosógépünk dobjába, ahol könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. 

A legkritikusabb hely az öblítő és mosószer adagoló tartály, és a szigetelésre szolgáló gumigyűrű alatti rész. Ezt felhajtva igencsak meglepődhetünk, mi van alatta, ha az elmúlt időszakban elmaradt a kisuvickolása. A kellemetlen szagokról már nem is beszélve. A sikáláskor legyünk óvatosak, ha a tömítés megsérül, szivároghat is a víz mosógépünkből. A legcélszerűbb fogkefével súrolni ezt a területet.  

Ágymatrac

Sokan hetente, vagy kéthetente cserélik a lepedőt és az ágyneműt, de mi van a matraccal? Bizony, azt is ki kell tisztítani. 

Egy ember 500 millió bőrsejtet és 1 liter izzadságot termel naponta, ezek egy része a matracon köt ki, főleg nyáron.

A vérfoltról, vizeletről és egyéb testnedvekről ne is beszéljünk. Betegség után egyébként azonnal érdemes kitisztítani a matracot, akik pedig házikedvenccel osztoznak az ágyukon, nekik meg pláne. A művelet egyébként nem bonyolult. Alaposan ki kell porszívózni a matracot, ha megtehetjük, érdemes atkaporszívót is kölcsönözni erre az alkalomra, majd beszórni szódabikarbónával, hagyni minimum fél napig hatni, és újra kiporszívózni. A sárgás foltok eltüntetésére is vannak módszerek. Egy tiktoker meg is mutatta.

Zuhanyfüggöny

Tanulmányok szerint a zuhanyfüggöny 60-szor több baktériumot rejt, mint a wc-ülőke. A legegyszerűbb megoldás, ha havonta egyszer leszedjük és kimossuk némi szódabikarbóna társaságában, de félévente mindenképpen érdemes lecserélni.

Amiket tuti nem takarítasz szinte sosem, pedig nagyon kellene
Fotó:pexels.com

Hajvasaló

Te takarítottad már a hajvasalódat? Pedig nagyon is érdemes, ugyanis azon is zsír és olajmaradványok és egyéb szennyeződések tapadnak meg, melyeket minden alkalommal szinte beleégetünk a hajunkba, ha nem fertőtlenítjük. Mindenképp kikapcsolt állapotban takarítsuk, de ne vízzel, mert az belefolyhat és tönkreteheti az eszközt. Az a legjobb, ha a lemezeket egy mikroszálas törlőkendővel töröljük át. 

A széleken lapul meg a legtöbb szennyeződés, ezt vattával érdemes áttörölni, ha nagyon szennyezett, körömlakklemosót is használhatunk. 

A vezetéket is érdemes áttörölni egy nedves ruhával, esetleg antibakteriális spray-vel. Ha gyakran használjuk, kéthetente, ha ritkábban, 3 havonta elég elvégezned a tisztítását.

Falakon, ágy alatt, radiátorban

Port mindenki szokott törölni, könyvespolcon, szekrény tetején, ám nem is gondolnánk, hogy a függőleges falon is képes megtapadni, így a falakat is érdemes áttörölni időnként. A kanapé vagy ágy alatt bizonyára már sokan találkoztak porcicákkal, hogy ezektől megszabaduljunk a bútorok húzogatása nélkül, hoztunk egy kivitelezhető ötletet, mindössze egy hajszárítóra lesz szükség. Tartsuk a hajszárítót az ágy alá az egyik oldalon, a másikon pedig kigurulnak a porcicák, már csak fel kell porszívózni. Ugyanez bevethető a radiátoroknál is. Felülről befújjuk, és alul távozik a por. A feketöves takarítók persze kompresszort is bevethetnek, de ehhez némi gyakorlatra is szükség van, hogy semmiben se tegyünk kárt, így ezt a módszert csak profiknak ajánljuk.

Kutyaágy

Kedvencükre éppúgy leselkednek a kórokozók, mint ránk, és nem csak akkor kell kimosni fekhelyét, ha az már láthatóan koszos. Szakemberek szerint kéthetente érdemes tisztítani kutyánk ágyát, allergiásoknak pláne. Mindenképp érzékeny bőrűeknek szánt mosószerrel mosukk, és ne használjunk öblítőt.

Amiket tuti nem takarítasz szinte sosem, pedig nagyon kellene
Fotó:pexels.com

Porszívó, mosogatószivacs, takarítószerek

Ezek tisztán tartásáról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig semmit nem ér a takarítás, ha ezek koszosak, elhasználtak. A porszívóknak sok mindent el kell nyelnie, ám időnként érdemes kitakarítani, különben büdös lesz és nem is fog úgy szívni, mint kellene. A csövekben halmozódik fel a legtöbb kosz, ezeket érdemes a kádban beáztatni és meleg vízzel átmosni. 

Fontos, hogy csak teljes kiszáradás után használjunk újra minden ilyen eszközt. 

A szűrőkkel és a gépházzal ugyanez a helyzet, a porszívó fejéről nem is beszélve. A mosogatószivacsot érdemes hetente ecetbe beáztatni és kimosni, de maximum havonta le is kell cserélni.

Nyitókép: Pexels

#Életmód#takarítás#nagytakarítás#por#baktérium#mosás

Címlapról ajánljuk