Életmód

Ezt a tárgyat soha ne használd az éttermekben, nem is gondolnád, mennyi baktérium van rajta

rtl.hurtl.hu

2024. április 14. 5:30

Az étlap a legpiszkosabb tárgy az éttermekben, de van még valami, amit előszeretettel használunk, mégis tele van baktériumokkal.

Arról már számtalanszor hallhattunk, hogy az étlap a legpiszkosabb tárgy az éttermekben, körülbelül 185 000 baktériumot tartalmaz. Erről és más piszkos tárgyakról már írtunk mi is korábban. Mi most maradjunk az éttermekben. A vendéglátóhelyek második legpiszkosabb tárgya nem a mosdóban található, hanem az is az asztalon.

Előfordul, hogy bármilyen ízletes is az étel, amit kapunk, úgy érezzük, elbírna még egy kis sót, esetleg némi borsot is. Ilyenkor rutinosan nyúlunk az asztal közepe felé, de vajon ilyenkor eszünkbe jut, hányan tettek még így előttünk? 

Bizony: az éttermek második legkoszosabb tárgya általában a só- és borsszóró.

Az ABC News által végzett tanulmány szerint egy borsszórón átlagosan 11 600 baktérium található.

„A legtöbb só- és borsszórót csak akkor törlik le, ha kívülről koszosnak tűnnek, és ilyenkor is csupán áttörlik egy nedves ruhával” – mondta a Reader's Digestnek Jonas Sickler, a ConsumerSafety.org operatív igazgatója, aki azt is hozzátette: egyes éttermekben csak nagyon ritkán ürítik vagy fertőtlenítik ezeket a tárgyakat.

Jonas Sickler arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülők gyakran arra is használják a só- és borsszórókat, hogy lefoglalják velük a kisebb gyerekeket. A kicsik pedig mindent megfogdosnak, ráadásul sokszor nyálas kézzel nyúlnak hozzá a tárgyakhoz, vagy a szájukba is veszik őket, így pedig a kis tárolókon még könnyebben megtapad minden.

Az ételallergiásoknak érdemes még jobban odafigyelni

Az éttermi só- és borsszórók nemcsak baktériumokkal vannak teli, hanem allergiaveszélyesek is. Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy amikor ízesíteni akarta az ételét, véletlenül belemártotta a sószórót, de egy rossz mozdulattal akár bele is pottyanhat a tálba. Ennyi már elég is lehet ahhoz, hogy szennyezett legyen, és veszélyes helyzetbe sodorja a következő vendéget.

De akkor mit tehetünk?

„Inkább kérd meg a séfet, hogy fűszerezze meg jobban az ételt a konyhában, ha például csípősen szereted. Ami pedig a sót illeti…használd ki a lehetőséget, hogy csökkentsd a nátriumbevitelt. A szervezeted idősebb korodra meg fogja hálálni” – javasolta Sickler.

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#étterem#baktérium#szennyeződés#bors#sószóró#higiénia

Címlapról ajánljuk